Minutkově připravené plátky krkovice, servírované přelité omáčkou připravenou z výpeku a spolu s hráškovou rýží.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | plátky krkovičky (á 150 g) |
1 ks | větší cibule |
2 dcl | vývaru nebo voda a 1/2 kostky bujónu |
mletý černý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na hráškovou rýži: | |
280 g | rýže |
40 g | sterilovaného hrášku |
40 g | cibule |
20 g | rostlinného oleje |
několik kuliček nového koření | |
několik kusů hřebíčku | |
bobkový list | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Kraje krkovice mírně naklepeme, na několika místech nařízneme kraje, aby se maso nesmrskávalo, osolíme, okořeníme pepřem
- Na troše oleje maso zprudka orestujeme, z obou stran, pak vytáhneme z pánve a uchováme v teple
- Ve výpeku oresujeme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, přilijeme vývar, zamícháme, zahustíme solamylem rozmíchaným v troše studené vody nebo lžící hladké mouky rozmíchané v troše studené vody
- Vrátíme zpět plátky krkovice, prohřejeme, omáčku případně dochutíme solí
- Jednotlivé plátky krkovice přelité omáčkou i s kousky cibule servírujeme s hráškovou rýží.
Příprava hráškové rýže:
- Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme, pak přidáme propláchnutou a důkladně okapanou rýži, chvíli ji restujeme
- Rýži zalijeme teplou vodou, musí být úplně potopená (tak 1-2 cm nad povrchem), přidáme sůl, koření a necháme pod poklicí dusit tak dlouho, dokud se voda nevypaří, během dušení rýži nemícháme!
- Po uvaření do rýže zamícháme sterilovaný hrášek.
Foto: Naďa Indruchová