Mikulášská nadílka s pomerančovými muffiny. Máte doma malé uličníky, kteří netrpělivě čekají na příchod čerta, anděla a Mikuláše? Zkraťte si společně vyčkávání a naservírujte na sváteční tabuli oblíbený dezert – pomerančové muffiny. Jejich příprava je jednoduchá a při zdobení si užijete spousty legrace.
Ingredience:
Ingredience na těsto: | |
400 g | polohrubé mouky |
200 g | cukru moučka |
300 ml | bílého jogurtu |
200 ml | oleje |
2-3 lžíce | Pomerančové marmelády Hamé |
1 sáček | Kypřicí prášek do pečiva Vitana |
2 ks | vejce |
kůra z 1 pomeranče | |
šťáva z 1 pomeranče | |
Ingredience na krém: | |
250 g | másla pokojové teploty |
250 g | moučkového cukru |
5 lžic | smetany |
2 sáčky | Moučkové vanilkové cukry Vitana |
1 sáček | Cukr s mandlovou příchutí Vitana |
1/4 lžičky | soli |
Ostatní: | |
formičky na muffiny | |
potravinářské barvivo, modelovací hmota nebo marcipán |
Postup:
- Připravíme si těsto; vejce utřeme s cukrem do pěny, pak přidáme jogurt, olej, šťávu, kůru a mouku s práškem do pečiva. Pomerančovou marmeládu Hamé rozmícháme a přidáme do těsta.
- Spojíme a plníme do formiček, ve kterých pečeme asi 20 minut na 180°C.
- Postup na přípravu krému; v míse smícháme máslo, moučkový cukr, cukr s mandlovou příchutí, smetanu a sůl. Vše šleháme 5 až 7 minut do nadýchané směsi.
- Krém rozdělíme na třetiny. Část krému, kterým budeme zdobit muffiny jako čerta, si obarvíme červeným potravinářským barvivem. Pak si obarvíme modelovací hmotu nebo marcipán a vymodelujeme rohy, mikulášskou čepici a svatozář.
Muffiny můžeme dozdobit i jemnými posypky.