Hlávkové červené zelí nakrájené na hrubší nudličky, servírované spolu s nastrouhanou mrkví, nakrájenou paprikou, okurkou, jablkem a cibulí.
Ingredience:
500 g | hlávkového červeného zelí |
4 ks | papriky |
2 ks | menší mrkve |
2 ks | jablka |
2 ks | sterilované okurky |
1 ks | menší cibule |
Zálivka: | |
0,2 l | vody |
2 lžíce | oleje |
2 lžíce | citrónové šťávy |
1 lžíce | cukru |
sůl |
Postup:
1. Dobře očištěnou hlávku zelí rozkrojíme, zbavíme košťálu a nakrájíme nebo nastrouháme na hrubší nudličky, přelijeme vařící osolenou vodou a necháme zakryté asi 5 minut
2. Vodu zcedíme
3. Do mísy dáme připravené zelí, na jemno nastrouhanou mrkev, na nudličky nakrájenou (semen zbavenou) papriku, okurky, cibuli a jablka
4. Vše zalijeme zálivkou připravenou z vody, citrónové šťávy, cukru, soli, oleje a zlehka promícháme 5. Salát necháme uležet.
Místo zálivky můžeme salát promíchat s majonézou. Zálivky nedáváme do salátu mnoho, zelenina se má zálivkou jen jemně obalit a ne v ní plavat.
Poznámka:Na salát používáme velkou mísu (porcelánovou, skleněnou nebo nerezovou), abychom mohli dobře a snadno salát promíchat. Nejlépe se salát míchá dvěma lžícemi.