Mexická polévka Posole je vlastně celý oběd nebo večeře. K této husté polévce, pikantnější chuti, se totiž přikusují chipsi nebo třeba tortilly a tak dokonale zasytí. Jde opět o další pokrm, kdy existuje na jeho přípravu mnoho receptů, základ je ale většinou vždy stejný, tedy kukuřice a nejčastěji vepřové maso, dále rajčata či rajčatové pyré, také bylinky…
Ingredience:
500 g | vepřové panenky |
250-300 g | sterilované kukuřice bez nálevu |
4 ks | ředkvičky |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | klínky limetky |
2-3 ks | zelených stonků jarní cibulky |
1 ks | červené chilli papričky |
1 ks | větší cibule |
3 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | rajčatového pyré |
1 vrchovatá lžíce | mexické směsi koření |
1 svazek | bylinek |
500 ml | vepřového vývaru (nebo vody + 1 kostka vývaru) |
200 ml | rajčatové omáčky |
několik lístků koriandru | |
(cukr) | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Vepřovou panenku nakrájíme na kostky velké cca 2 cm, cibuli nakrájíme na tenká kolečka, stroužky česneku prolisujeme, chilli papričku zbavíme jadřinců, pak nasekáme nadrobno, kukuřici scedíme, necháme okapat, jarní cibulku nasekáme nadrobno.
- Do hrnce postupně vysypeme všechny suroviny, kromě ředkviček, listů koriandru, jarní cibulky a limetky, pak nalijeme vývar, nebo vodu a přidáme kostku bujónu.
- Vaříme 50-60 minut nebo v tlakovém hrnci 17-20 minut, pak polévku případně dochutíme cukrem, pepřem, solí.
- Jednotlivé porce servírujeme ozdobené kolečky ředkviček, lístky koriandru, jarní cibulkou a klínky limetky.
Jako přílohu se v Mexiku k této polévce podává i rýže, či další vhodné přílohy.