REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový věnec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věnec z piškotového těsta servírovaný potřený meruňkovou šlehačkou a posypaný mandlovým karamelem.


Ingredience:
Na těsto:
250 gmásla
250 gmouky
250 gcukru
50 gškrobu
4 ksvajec
2 lžícekakaa
3 lžičkyprášku do pečiva
1 sáčekvanilkového cukru
tuk a mouka na formu
Na mandlový karamel:
150 gsekaných mandlí
100 gcukru
1 lžícemásla
olej na potření fólie
Na meruňkovou šlehačku:
540 godkapaných meruněk
300 mlsmetany ke šlehání
4 plátkybílé želatiny
1 lžičkacukru
4 lžícemeruňkové marmelády na potření
kůra z 1/2 citronu

Postup:

1. Máslo, cukr i vanilkový cukr utřeme do pěny, postupně přidáme vajíčka, přimícháme mouku s práškem do pečiva a škrob
2. Formu ve tvaru věnce vymastíme tukem a vysypeme moukou, vlijeme do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozetřeme a do zbylého těsta zamícháme kakao, nalijeme na světlé těsto a v předehřáté troubě na 175 °C pečeme cca 45 minut
3. Upečený věnec necháme 10 minut odpočinout ve formě, pak ho vyklopíme a necháme vychladnout
4. Na mandlový karamel necháme v kastrůlku zkaramelizovat změklé máslo i cukr a vmícháme na drobno nasekané mandle, směs nalijeme na pomaštěnou hliníkovou folií a necháme vychladnout
5. Dáme změknout želatinu, necháme okapat meruňky a kromě 6 polovin je rozmixujeme s na jemno nastrouhanou citronovou kůrou, pak rozpustíme želatinu, vmícháme do rozmixovaných meruněk a necháme odstát
6. Mezitím věnec rozřízneme napříč, spodní kruh potřeme nahřátou meruňkovou marmeládou a přiklopíme
7. Šlehačku s cukrem ušlehanou do tuha přimícháme k rozmixovaným meruňkám a věnec potřeme cca 2/
3 vzniklé směsi a necháme krátce v chladu odstát
8. Karamelem roztlučeným v utěrce na malé kousky posypeme věnec a zbytkem šlehačky na něm ozdobnou špičkou uděláme 12 ozdobných růžic a na ně poklademe půlky meruněk nakrájené na proužky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy