REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový věnec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věnec z piškotového těsta servírovaný potřený meruňkovou šlehačkou a posypaný mandlovým karamelem.


Ingredience:
Na těsto:
250 gmásla
250 gmouky
250 gcukru
50 gškrobu
4 ksvajec
2 lžícekakaa
3 lžičkyprášku do pečiva
1 sáčekvanilkového cukru
tuk a mouka na formu
Na mandlový karamel:
150 gsekaných mandlí
100 gcukru
1 lžícemásla
olej na potření fólie
Na meruňkovou šlehačku:
540 godkapaných meruněk
300 mlsmetany ke šlehání
4 plátkybílé želatiny
1 lžičkacukru
4 lžícemeruňkové marmelády na potření
kůra z 1/2 citronu

Postup:

1. Máslo, cukr i vanilkový cukr utřeme do pěny, postupně přidáme vajíčka, přimícháme mouku s práškem do pečiva a škrob
2. Formu ve tvaru věnce vymastíme tukem a vysypeme moukou, vlijeme do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozetřeme a do zbylého těsta zamícháme kakao, nalijeme na světlé těsto a v předehřáté troubě na 175 °C pečeme cca 45 minut
3. Upečený věnec necháme 10 minut odpočinout ve formě, pak ho vyklopíme a necháme vychladnout
4. Na mandlový karamel necháme v kastrůlku zkaramelizovat změklé máslo i cukr a vmícháme na drobno nasekané mandle, směs nalijeme na pomaštěnou hliníkovou folií a necháme vychladnout
5. Dáme změknout želatinu, necháme okapat meruňky a kromě 6 polovin je rozmixujeme s na jemno nastrouhanou citronovou kůrou, pak rozpustíme želatinu, vmícháme do rozmixovaných meruněk a necháme odstát
6. Mezitím věnec rozřízneme napříč, spodní kruh potřeme nahřátou meruňkovou marmeládou a přiklopíme
7. Šlehačku s cukrem ušlehanou do tuha přimícháme k rozmixovaným meruňkám a věnec potřeme cca 2/
3 vzniklé směsi a necháme krátce v chladu odstát
8. Karamelem roztlučeným v utěrce na malé kousky posypeme věnec a zbytkem šlehačky na něm ozdobnou špičkou uděláme 12 ozdobných růžic a na ně poklademe půlky meruněk nakrájené na proužky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy