REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkový věnec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věnec z piškotového těsta servírovaný potřený meruňkovou šlehačkou a posypaný mandlovým karamelem.


Ingredience:
Na těsto:
250 gmásla
250 gmouky
250 gcukru
50 gškrobu
4 ksvajec
2 lžícekakaa
3 lžičkyprášku do pečiva
1 sáčekvanilkového cukru
tuk a mouka na formu
Na mandlový karamel:
150 gsekaných mandlí
100 gcukru
1 lžícemásla
olej na potření fólie
Na meruňkovou šlehačku:
540 godkapaných meruněk
300 mlsmetany ke šlehání
4 plátkybílé želatiny
1 lžičkacukru
4 lžícemeruňkové marmelády na potření
kůra z 1/2 citronu

Postup:

1. Máslo, cukr i vanilkový cukr utřeme do pěny, postupně přidáme vajíčka, přimícháme mouku s práškem do pečiva a škrob
2. Formu ve tvaru věnce vymastíme tukem a vysypeme moukou, vlijeme do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozetřeme a do zbylého těsta zamícháme kakao, nalijeme na světlé těsto a v předehřáté troubě na 175 °C pečeme cca 45 minut
3. Upečený věnec necháme 10 minut odpočinout ve formě, pak ho vyklopíme a necháme vychladnout
4. Na mandlový karamel necháme v kastrůlku zkaramelizovat změklé máslo i cukr a vmícháme na drobno nasekané mandle, směs nalijeme na pomaštěnou hliníkovou folií a necháme vychladnout
5. Dáme změknout želatinu, necháme okapat meruňky a kromě 6 polovin je rozmixujeme s na jemno nastrouhanou citronovou kůrou, pak rozpustíme želatinu, vmícháme do rozmixovaných meruněk a necháme odstát
6. Mezitím věnec rozřízneme napříč, spodní kruh potřeme nahřátou meruňkovou marmeládou a přiklopíme
7. Šlehačku s cukrem ušlehanou do tuha přimícháme k rozmixovaným meruňkám a věnec potřeme cca 2/
3 vzniklé směsi a necháme krátce v chladu odstát
8. Karamelem roztlučeným v utěrce na malé kousky posypeme věnec a zbytkem šlehačky na něm ozdobnou špičkou uděláme 12 ozdobných růžic a na ně poklademe půlky meruněk nakrájené na proužky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy