Z jíšky, mléka, žloutků, kypřicího prášku do pečiva, cukru, zavařeniny a sněhu z bílků vytvořené těsto, uvařené ve vodní lázni v páře.
Ingredience:
Pro 5 osob: | |
60 g | hladké mouky |
60 g | moučkového cukru do zavařeniny |
50 g | zavařeniny na polití |
45 g | pískového cukru |
35 g | meruňkové zavařeniny |
35 g | másla |
15 g | strouhanky na vysypání formy |
15 g | másla na vymazání formy |
1/3 l | mléka |
1 lžička | kypřicího prášku do pečiva |
3 ks | vajec |
Postup:
1. Z měkkého másla a hladké mouky si upražíme bleděžlutou jíšku
2. Pak zalijeme jíšku mlékem, za stálého míchání povaříme a mícháme do vychladnutí tak dlouho, až vznikne hustá kaše
3. Do studené kaše zamícháme pískový cukr, kypřicí prášek do pečiva a žloutky
4. Zvlášť si umícháme meruňkovou zavařeninu s cukrem a po částech ji přimícháme k ostatnímu
5. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků
6. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy
7. Větší hrnec naplníme asi 2 cm vysoko horkou vodou, formu s pudinkem do něho vložíme a vaříme v páře 1 hodinu
8. Hotový pudink pocukrujeme a podáváme k němu zředěnou meruňkovou zavařeninu.
Příprava jíšky viz: Jíška.