REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkovo-jogurtová terina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lahodná a osvěžující terina plná meruněk.


Ingredience:
500 gmeruňkového kompotu
500 mlhustého řeckého jogurtu
250 mlco nejtučnější smetany ke šlehání
4 lžícemedu
1 lžícerumu
2 ksbalení esíček
nastrouhaná kůra s 1 citronu

Postup:

1. Menší formu na terinu, o objemu 1 litr, vyložíme potravinářskou fólií nebo alobalem
2. Bílý jogurt smícháme se 2 lžícemi medu, pak přidáme do tuha ušlehanou smetanu a na jemno nastrouhanou citronovou kůru
3. Meruňky buď pouze promícháme nebo lehce svaříme se zbývajícím medem a rumem
4. Esíčka rozdrobíme a pak začneme vrstvit: na dno formy dáme třetinu jogurtové směsi, na ní část rozdrobených esíček, část meruněk, druhou třetinu jogurtové směsi, esíčka, meruňky a zbývající jogurtovou směs
5. Dáme mrazit na minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc, pak obrátíme a po 15 minutách nakrájíme na kousky a podáváme ozdobené meruňkami.

Doporučení:

Terina vydrží v mrazáku i 1 týden a chuť získá na síle.

Poznámka:

Terrina (terina): Francouzský pojem, jde o směs několika surovin, které se dobře vychladí (některé druhy předem i tepelně upraví), servírují se většinou jako předkrm nakrájený na plátky. Známe teriny kuřecí, z vepřového masa …. ale třeba také sýrové, nebo sladké. Terina je také nádoba na přípravu terin, paštik či galantin. Teriny mohou být z různých materiálů. Klasické teriny byly kameninové, později však i porcelánové, dnes jsou na trhu i kovové a umělohmotné.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy