REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Meruňkovo-jogurtová terina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lahodná a osvěžující terina plná meruněk.


Ingredience:
500 gmeruňkového kompotu
500 mlhustého řeckého jogurtu
250 mlco nejtučnější smetany ke šlehání
4 lžícemedu
1 lžícerumu
2 ksbalení esíček
nastrouhaná kůra s 1 citronu

Postup:

1. Menší formu na terinu, o objemu 1 litr, vyložíme potravinářskou fólií nebo alobalem
2. Bílý jogurt smícháme se 2 lžícemi medu, pak přidáme do tuha ušlehanou smetanu a na jemno nastrouhanou citronovou kůru
3. Meruňky buď pouze promícháme nebo lehce svaříme se zbývajícím medem a rumem
4. Esíčka rozdrobíme a pak začneme vrstvit: na dno formy dáme třetinu jogurtové směsi, na ní část rozdrobených esíček, část meruněk, druhou třetinu jogurtové směsi, esíčka, meruňky a zbývající jogurtovou směs
5. Dáme mrazit na minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc, pak obrátíme a po 15 minutách nakrájíme na kousky a podáváme ozdobené meruňkami.

Doporučení:

Terina vydrží v mrazáku i 1 týden a chuť získá na síle.

Poznámka:

Terrina (terina): Francouzský pojem, jde o směs několika surovin, které se dobře vychladí (některé druhy předem i tepelně upraví), servírují se většinou jako předkrm nakrájený na plátky. Známe teriny kuřecí, z vepřového masa …. ale třeba také sýrové, nebo sladké. Terina je také nádoba na přípravu terin, paštik či galantin. Teriny mohou být z různých materiálů. Klasické teriny byly kameninové, později však i porcelánové, dnes jsou na trhu i kovové a umělohmotné.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy