REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medvědí kýta dušená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kýta z medvěda, tři dny naložená v mořidle, prošpikovaná a podušená.


Ingredience:
Pro 6 osob:
900 gvykostěné medvědí kýty
100 gslaniny
100 gmásla
1/4 kghroznového vína
1 kspomeranče
1/8 lpřírodního červeného vína
kousek citrónové kůry
trochu cukru
vařené mořidlo
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Medvědí kýtu odblaníme, odstraníme z ní žilky a naložíme ji asi na 3 dny do vařeného mořidla
2. Potom kýtu vyjmeme, osušíme, protáhneme na proužky nakrájenou slaninou, osolíme, opepříme a v kastrole na rozpáleném másle ji rychle po všech stranách opečeme
3. Pak k masu přidáme scezenou zeleninu a koření z mořidla, kousek nastrouhané citrónové a pomerančové kůry a za občasného podlévání mořidlem dusíme kýtu pod pokličkou v troubě doměkka
4. Měkkou kýtu vyjmeme, nakrájíme ji přes vlákno na porce, které urovnáme na nahřátou mísu
5. Šťávu, je-li jí mnoho, trochu vydusíme a zbylou procedíme, prolisujeme do ní zeleninu, přilijeme k ní červené víno a krátce povaříme
6. Hotovou šťávu ochutíme pomerančovou šťávou a cukrem, částí šťávy přelijeme porce masa a zbylou podáváme v omáčníku
7. Kolem masa upraveného na míse dáme opláchnuté bobule hroznového vína.

Doporučení:

– Příloha: Dušená rýže nebo vařené brambory.- Recept na mořidlo: Mořidlo ze zeleniny a oleje II. .

Poznámka:

– Obměna: Šťávu z udušené medvědí kýty můžeme také zahustit 1/4 l smetany, v níž jsme rozkvedlali 30 g hladké mouky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy