V troubě upečený sladký chlebíček z medu, mouky, sirupu a dalších ingrediencí.
Ingredience:
300 g | polohrubé špaldové mouky |
100 g | krupicového cukru |
100 g | sušených fíků |
100 g | směsí ořechů (lískových, vlašských a mandlí) |
50 g | rozinek |
1 lžička | mleté skořice |
5 lžic | mléka |
1 lžíce | tekutého medu |
1 ks | vejce |
1/2 ks | sáčku kypřicího prášku do pečiva |
špetka mletého hřebíčku | |
tuk na formu | |
voda |
Postup:
1. Polohrubou mouku smícháme s kypřicím práškem do pečiva a kořením
2. Krupicový cukr roztavíme na světlý karamel, zalijeme vodou, rozmícháme a rozvaříme na sirup, pak necháme zchladnout
3. Rozinky opláchneme teplou vodou a necháme okapat, fíky nakrájíme na proužky, ořechy i mandle překrájíme
4. K mouce vlijeme vlahý sirup, med, vejce, vše promícháme, podle potřeby přilijeme mléko a nakonec zapracujeme ovoce a ořechy
5. Těsto přendáme do chlebíčkové formy vymazané máslem a vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě při 170 °C asi 40 minut, po vyjmutí z trouby necháme 15 minut chladnout ve formě, potom vyklopíme a necháme vychladnout.