REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medovník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert z Gruzie.


Ingredience:
400 ghladké mouky
300 gkrupicového cukru
3 ksvajec
1 ksrostlinný tuk
3 lžícemedu
1 lžičkajedlé sody
Krém:
1 ksplechovky slazeného kondenzovaného mléka
300 gmásla

Postup:

1. Do hrnce nalijeme vodu, kterou necháme přivést k varu
2. Na hrnec umístíme misku s tukem (tak, aby se nedotýkala miska vody)a necháme ji pomalu rozpustit
3. Do rozpuštěné tuku vhodíme vejce a přidáme med, mouku, jedlou sodu a cukr
4. Mícháme vařečkou nebo metličkou cca 8-10 minut, až těsto získá zlatavou barvu
5. Těsto rozdělíme na 6 dílů
6. Na připravený plech položíme papír na pečení a vyznačíme si na něm tužkou průměr dortové formy asi o 1 cm větší
7. Do vytvořeného prostoru tence rozetřeme nejlépe gumovou stěrkou těsto a formu na dort do těsta vytlačíme
8. V předem rozehřáté troubě na 150-170 °C pečeme cca 8-10 minut dozlatova
9. Totéž uděláme i s ostatními díly (ve velké troubě s dostatkem plechů je samozřejmě upečeme současně)
10. Odřezky z plátů těsta teď použijeme tak, že je v misce rozdrobíme na malé drobečky
11. Kondenzované mléko se změklým máslem vyšleháme dohladka (10 minut) a po vychladnutí všech plátů začneme medovník sestavovat
12. Pomocí kulatého nože nebo stěrky na první upečený plát rozetřeme krém, pak ho přiklopíme další plackou
13. Pokračujeme postupně až do vyčerpání všech upečených dílů těsta
14. Nakonec celý dort, tedy i boky potřeme krémem a posypeme předem připraveným drobením z bodu 1015. Necháme uležet 2 dny ve lednici, pak medovník naporcujeme a můžeme podávat.

Doporučení:

Na pečení těstových plátů se také výborně hodí kulaté plechy na pizzu!

Poznámka:

Aby byly pláty těsta vláčnější, můžeme je potřít javorovým sirupem, nebo vývarem z černého čaje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy