REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medovník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert z Gruzie.


Ingredience:
400 ghladké mouky
300 gkrupicového cukru
3 ksvajec
1 ksrostlinný tuk
3 lžícemedu
1 lžičkajedlé sody
Krém:
1 ksplechovky slazeného kondenzovaného mléka
300 gmásla

Postup:

1. Do hrnce nalijeme vodu, kterou necháme přivést k varu
2. Na hrnec umístíme misku s tukem (tak, aby se nedotýkala miska vody)a necháme ji pomalu rozpustit
3. Do rozpuštěné tuku vhodíme vejce a přidáme med, mouku, jedlou sodu a cukr
4. Mícháme vařečkou nebo metličkou cca 8-10 minut, až těsto získá zlatavou barvu
5. Těsto rozdělíme na 6 dílů
6. Na připravený plech položíme papír na pečení a vyznačíme si na něm tužkou průměr dortové formy asi o 1 cm větší
7. Do vytvořeného prostoru tence rozetřeme nejlépe gumovou stěrkou těsto a formu na dort do těsta vytlačíme
8. V předem rozehřáté troubě na 150-170 °C pečeme cca 8-10 minut dozlatova
9. Totéž uděláme i s ostatními díly (ve velké troubě s dostatkem plechů je samozřejmě upečeme současně)
10. Odřezky z plátů těsta teď použijeme tak, že je v misce rozdrobíme na malé drobečky
11. Kondenzované mléko se změklým máslem vyšleháme dohladka (10 minut) a po vychladnutí všech plátů začneme medovník sestavovat
12. Pomocí kulatého nože nebo stěrky na první upečený plát rozetřeme krém, pak ho přiklopíme další plackou
13. Pokračujeme postupně až do vyčerpání všech upečených dílů těsta
14. Nakonec celý dort, tedy i boky potřeme krémem a posypeme předem připraveným drobením z bodu 1015. Necháme uležet 2 dny ve lednici, pak medovník naporcujeme a můžeme podávat.

Doporučení:

Na pečení těstových plátů se také výborně hodí kulaté plechy na pizzu!

Poznámka:

Aby byly pláty těsta vláčnější, můžeme je potřít javorovým sirupem, nebo vývarem z černého čaje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy