REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medovník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert z Gruzie.


Ingredience:
400 ghladké mouky
300 gkrupicového cukru
3 ksvajec
1 ksrostlinný tuk
3 lžícemedu
1 lžičkajedlé sody
Krém:
1 ksplechovky slazeného kondenzovaného mléka
300 gmásla

Postup:

1. Do hrnce nalijeme vodu, kterou necháme přivést k varu
2. Na hrnec umístíme misku s tukem (tak, aby se nedotýkala miska vody)a necháme ji pomalu rozpustit
3. Do rozpuštěné tuku vhodíme vejce a přidáme med, mouku, jedlou sodu a cukr
4. Mícháme vařečkou nebo metličkou cca 8-10 minut, až těsto získá zlatavou barvu
5. Těsto rozdělíme na 6 dílů
6. Na připravený plech položíme papír na pečení a vyznačíme si na něm tužkou průměr dortové formy asi o 1 cm větší
7. Do vytvořeného prostoru tence rozetřeme nejlépe gumovou stěrkou těsto a formu na dort do těsta vytlačíme
8. V předem rozehřáté troubě na 150-170 °C pečeme cca 8-10 minut dozlatova
9. Totéž uděláme i s ostatními díly (ve velké troubě s dostatkem plechů je samozřejmě upečeme současně)
10. Odřezky z plátů těsta teď použijeme tak, že je v misce rozdrobíme na malé drobečky
11. Kondenzované mléko se změklým máslem vyšleháme dohladka (10 minut) a po vychladnutí všech plátů začneme medovník sestavovat
12. Pomocí kulatého nože nebo stěrky na první upečený plát rozetřeme krém, pak ho přiklopíme další plackou
13. Pokračujeme postupně až do vyčerpání všech upečených dílů těsta
14. Nakonec celý dort, tedy i boky potřeme krémem a posypeme předem připraveným drobením z bodu 1015. Necháme uležet 2 dny ve lednici, pak medovník naporcujeme a můžeme podávat.

Doporučení:

Na pečení těstových plátů se také výborně hodí kulaté plechy na pizzu!

Poznámka:

Aby byly pláty těsta vláčnější, můžeme je potřít javorovým sirupem, nebo vývarem z černého čaje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy