REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medovníčkové koule

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když toto vánoční cukroví máme zařazené do nepečeného cukroví, těsto – polotovar si musíme nejprve v troubě upéci, než začneme tyto úžasné kuličky modelovat. Z uvedeného množství budete mít cca 50 kuliček.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
60 grozpuštěného másla
200 gmoučkového cukru
2 ksvejce
4 lžícemedu
2 lžičkyjedlé sody
Na krém:
1 konzervakaramelového kondenzovaného mléka
1 balenímásla

Postup:

1. Těsto vyválíme a vykrájíme z něj nepravidelné beztvaré placky, které pečeme na 180 °C cca 10 minut, po upečení je necháme zchladnout
2. Zchladlé placky je třeba rozdrtit na jemné drobečky, k drcení placek doporučuji speciální mlýnek na tvrdé pečivo, nebo je můžeme nalámat (jako jsem to udělala já) a rozmixujeme je v mixéru, tento postup Vám velmi usnadní práci, malé množství drobečků si při mixování nebo mletí odložíme stranou, nejlépe jimi můžeme rovnoměrně vysypat plech (kuličky pak po nich válíme stejně, jako bychom váleli koule na sněhuláka :-D)
3. V míse si smícháme krém a drobky z placek a vypracujeme z nich hmotu, kterou dáme na 2 hodiny do ledničky, aby se nám potom kuličky lépe tvarovaly
4. Směs vyndáme po dvou hodinách z lednice a už jen tvarujeme kuličky, které obalujeme v drobečcích.

Doporučení:

Kdo chce mít drobečky hrubší, pak je lepší placky rozemlít v mlýnku na tvrdé pečivo, pro příští pečení si jej pořídím. Mixér je rozemlel na jemnou mouč. Ale je to spíše jen věc vkusu, jaký chce mít kdo výsledný efekt.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy