Krémová polévka z mrkve, pórku a medu, servírovaná ozdobená kousky mrkve a případně i nasekanou petrželkou.
Ingredience:
800 g | mrkve + pár koleček na ozdobu |
2,5 l | zeleninového vývaru |
2 ks | malých pórků |
1 ks | bobkového listu |
3 lžíce | másla |
2 lžíce | tekutého medu |
mletý pepř | |
čerstvá petrželka na ozdobu | |
sůl |
Postup:
1. V širším hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme pórky nakrájené na kolečka a opékáme do poloměkka
2. Přidáme očištěnou, na hrubo nastrouhanou mrkev, med, bobkový list a opékáme ještě 2 minuty, pak zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme zhruba 30 minut probublávat
3. Mezitím na zbylém másle opečeme doměkka kolečka mrkve na ozdobu
4. Uvařenou polévku dohladka rozmixujeme, podle chuti osolíme, opepříme a podáváme ozdobenou kolečky mrkve a na drobno nasekanou petrželkou.
Pro zjemnění můžeme přidat zakysanou smetanu.