Sladké voňavé lívance s chutí a vůní po medu, připravené v livanečníku.
Ingredience:
Rozpis cca na 20 kusů: | |
250 ml | podmáslí |
60 ml | tekutého medu |
160 g | hladké mouky |
50 g | másla |
1,25 lžičky | kypřícího prášku |
1 lžíce | na jemno nastrouhané citronové kůry |
2 ks | vejce |
Postup:
1. Z vajíček opatrně oddělíme žloutky od bílků
2. Smícháme podmáslí spolu se žloutky, nastrouhanou citronovou kůrou a vanilkovým extraktem
3. Přidáme polovinu změklého másla, med a vše dobře promícháme
4. Nakonec přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a hmotu opět důkladně promícháme
5. Bílky vyšleháme do tuha a opatrně je zapracujeme do připraveného lívancového těsta
6. Lívanečník omastíme zbylým máslem a usmažíme lívanečky, každý zhruba ze dvou lžic těsta.
Takto připravené medové lívance servírujeme například spolu s borůvkovým krémem, nebo nějakou ovocnou zavařeninou, můžeme je ozdobit šlehačkou, nebo lívance přeléváme rozpuštěným skořicovým máslem.