Spojení křehkého medového těsta a jemného jogurtového krému s oříšky je pro vánoční tabuli jako stvořené. Místo tradičních „vlašáků“ můžete samozřejmě použít jakékoliv jiné vlastní ořechové favority.
Ingredience:
Na těsto: | |
550 g | hladké mouky |
200 g | cukru moučka |
60 g | másla |
4 lžíce | medu |
2 lžičky | jedlé sody |
2 ks | vejce |
Na krém: | |
750 g | bílého Selského jogurtu Hollandia |
150 g | vlašských ořechů |
8 lžic | slazeného kondenzovaného mléka |
Ostatní: | |
vlašské ořechy na ozdobu | |
hladká mouka na podsypání |
Postup:
- Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopíme do čistého plátýnka (případně utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde jej necháme po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky.
- Další den smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme je do jednolitého těsta. Pracovní desku si posypeme moukou a těsto vyválíme na tenký plát (3–4 mm). Pomocí vykrajovátek vytvoříme jednotlivé kousky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 5–10 minut dle síly těsta.
- Jakmile máme cukroví upečené, pustíme se do přípravy krému: Odkapaný jogurt smícháme s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky. Důkladně promícháme a vzniklým krémem slepujeme cukroví. Jako ozdobu přilepíme na vršek cukroví kapkou krému polovinu vlašského ořechu. Můžete použít i ořechy v karamelu.
Toto cukroví uchováváme v lednici a spotřebujeme ideálně do 1 týdne.
Poznámka:Recept k článku: Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát