Karotka nakrájená na dlouhé plátky, na pánvi lehce zkaramelizovaná, servírovaná s kuskusem nabobtnalým díky vývaru a ochuceným citronovou nebo limetkovou šťávou, drceným římským kmínem, pepřem, solí a rozinkami.
Ingredience:
Na karotku (mrkev): | |
3-4 ks | karotky |
1 ks | tak 2 cm čerstvého zázvoru |
1 ks | hvězdičky badyánu |
300 ml | pomerančové šťávy (100 % juice) |
2 lžíce | třtinového cukru |
1 lžíce | octa |
čerstvě mletý pepř | |
sůl | |
Na kuskus: | |
1 hrnek | kuskusu (objem hrnku 250 ml) |
2 hrnky | zeleninového nebo kuřecího vývaru ( i gelový bojon, nemáme-li svůj domácí vývar) |
1 hrst | rozinek |
1 lžíce | čerstvě mačkané citronové nebo limetkové šťávy |
1 lžička | drceného římského kmínu |
čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel | |
čerstvě mletý pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky, je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic
2. Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky, pozor na přepálení cukru, bylo by to hořké
3. Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit
4. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený a pochopitelně oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř, vaříme na středním plameni cca 15 minut, mrkev by měla být měkká tak akorát al dente, máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence
5. Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř, promícháme a přelijeme vroucím vývarem, necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu
6. Ke kuskusu přidáme ještě rozinky, dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo
7. Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandovými nebo petrželkovými lístky.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová