REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medová karotka s kuskusem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Karotka nakrájená na dlouhé plátky, na pánvi lehce zkaramelizovaná, servírovaná s kuskusem nabobtnalým díky vývaru a ochuceným citronovou nebo limetkovou šťávou, drceným římským kmínem, pepřem, solí a rozinkami.


Ingredience:
Na karotku (mrkev):
3-4 kskarotky
1 kstak 2 cm čerstvého zázvoru
1 kshvězdičky badyánu
300 mlpomerančové šťávy (100 % juice)
2 lžícetřtinového cukru
1 lžíceocta
čerstvě mletý pepř
sůl
Na kuskus:
1 hrnekkuskusu (objem hrnku 250 ml)
2 hrnkyzeleninového nebo kuřecího vývaru ( i gelový bojon, nemáme-li svůj domácí vývar)
1 hrstrozinek
1 lžícečerstvě mačkané citronové nebo limetkové šťávy
1 lžičkadrceného římského kmínu
čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel
čerstvě mletý pepř
olej
sůl

Postup:

1. Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky, je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic
2. Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky, pozor na přepálení cukru, bylo by to hořké
3. Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit
4. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený a pochopitelně oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř, vaříme na středním plameni cca 15 minut, mrkev by měla být měkká tak akorát al dente, máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence
5. Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř, promícháme a přelijeme vroucím vývarem, necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu
6. Ke kuskusu přidáme ještě rozinky, dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo
7. Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandovými nebo petrželkovými lístky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy