REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medová karotka s kuskusem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Karotka nakrájená na dlouhé plátky, na pánvi lehce zkaramelizovaná, servírovaná s kuskusem nabobtnalým díky vývaru a ochuceným citronovou nebo limetkovou šťávou, drceným římským kmínem, pepřem, solí a rozinkami.


Ingredience:
Na karotku (mrkev):
3-4 kskarotky
1 kstak 2 cm čerstvého zázvoru
1 kshvězdičky badyánu
300 mlpomerančové šťávy (100 % juice)
2 lžícetřtinového cukru
1 lžíceocta
čerstvě mletý pepř
sůl
Na kuskus:
1 hrnekkuskusu (objem hrnku 250 ml)
2 hrnkyzeleninového nebo kuřecího vývaru ( i gelový bojon, nemáme-li svůj domácí vývar)
1 hrstrozinek
1 lžícečerstvě mačkané citronové nebo limetkové šťávy
1 lžičkadrceného římského kmínu
čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel
čerstvě mletý pepř
olej
sůl

Postup:

1. Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky, je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic
2. Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky, pozor na přepálení cukru, bylo by to hořké
3. Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit
4. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený a pochopitelně oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř, vaříme na středním plameni cca 15 minut, mrkev by měla být měkká tak akorát al dente, máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence
5. Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř, promícháme a přelijeme vroucím vývarem, necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu
6. Ke kuskusu přidáme ještě rozinky, dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo
7. Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandovými nebo petrželkovými lístky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy