REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medová karotka s kuskusem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Karotka nakrájená na dlouhé plátky, na pánvi lehce zkaramelizovaná, servírovaná s kuskusem nabobtnalým díky vývaru a ochuceným citronovou nebo limetkovou šťávou, drceným římským kmínem, pepřem, solí a rozinkami.


Ingredience:
Na karotku (mrkev):
3-4 kskarotky
1 kstak 2 cm čerstvého zázvoru
1 kshvězdičky badyánu
300 mlpomerančové šťávy (100 % juice)
2 lžícetřtinového cukru
1 lžíceocta
čerstvě mletý pepř
sůl
Na kuskus:
1 hrnekkuskusu (objem hrnku 250 ml)
2 hrnkyzeleninového nebo kuřecího vývaru ( i gelový bojon, nemáme-li svůj domácí vývar)
1 hrstrozinek
1 lžícečerstvě mačkané citronové nebo limetkové šťávy
1 lžičkadrceného římského kmínu
čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel
čerstvě mletý pepř
olej
sůl

Postup:

1. Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky, je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic
2. Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky, pozor na přepálení cukru, bylo by to hořké
3. Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit
4. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený a pochopitelně oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř, vaříme na středním plameni cca 15 minut, mrkev by měla být měkká tak akorát al dente, máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence
5. Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř, promícháme a přelijeme vroucím vývarem, necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu
6. Ke kuskusu přidáme ještě rozinky, dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo
7. Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandovými nebo petrželkovými lístky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy