Poctivý mazanec z tučného, nejlépe farmářského tvarohu. S rozinkami a citronovou kůrou, sypaný mandlovými plátky.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
250 g | tučného tvarohu (ideálně farmářského, rozhodně ne z vaničky) |
140 g | másla |
120 g | moučkového cukru |
2 ks | vajec |
1 ks | kypřícího prášku do pečiva |
1 ks | vanilkového cukru |
3 lžíce | rumu |
1/2 lžičky | soli |
A dále: | |
hrst mandlových hranolků nebo lupínků | |
hrst mandlových hranolků nebo lupínků | |
hrst mandlových hranolků nebo lupínků |
Postup:
1. Změklé máslo vymícháme s cukry do bílé pěny
2. Pak přidáme 1 vejce, citronovou kůru i šťávu, rum a tvaroh
3. Opět chvilku šleháme. Mouku prosijeme s kypřícím práškem a postupně přidáváme do těsta – nezapomeneme na sůl
4. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a ještě jednou důkladně prohněteme; těsto nesmí lepit
5. Vytvarujeme bochánek, potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed uděláme ostrým nožem křížek, posypeme jej mandličkami a dáme do trouby vyhřáté na 170 °C
6. Pečeme cca 50 minut
7. Pro jistotu opatrně píchneme špejlí do bochánku: je-li suchá, máme hotovo.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.