Starý recept našich babiček ze 157 let staré kuchařky, kde se masová semlbába (z něm. semmel) neboli česky zemlbába, či také žemlovka, připravovala z vařeného vepřového laloku, kolena a ovaru při vesnických zabíjačkách.
Ingredience:
8-10 ks | žemlí |
300-400 g | vařeného vepřového masa (koleno, nebo bůček) |
vývar z vařeného masa | |
mletý zázvor | |
majoránka | |
mléko | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
Původní text z roku 1865 :
Žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme mlékem, aby byly vlhké. Uvařené maso nakrájíme na kostičky a dobře s žemličkami promícháme. Přidáme špetku zázvoru, trochu majoránky, pepř a sůl. Maličko zavlažíme vývarem, dobře promícháme. Pak vymažeme pekáček sádlem, kam natlačíme semlbábu a upečeme. Lepší jest teplá, dá se však i jísti dobře za studena. Zelí kysané k tomu také dobré.
Poznámka:Foto: D. M