Tradiční staročeský recept na vánoční pečené cukroví připravené z hladké mouky, lískových nebo vlašských ořechů, cukru krupice, másla a vaječného žloutku. Kolečka se po upečení obalují v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
200 g | másla |
180 g | lískových nebo vlašských ořechů |
100 g | cukru krupice |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 ks | vaječného žloutku |
papír na pečení + potravinová fólie | |
moučkový cukr na obalení cukroví |
Postup:
- Jádra ořechů namočíme na 2-3 hodiny do vody, pak necháme důkladně okapat a oschnout, nakonec je nasekáme nahrubo.
- Ve větší míse smícháme spolu mouku s cukrem, vaječným žloutkem a povoleným máslem, nakonec do hmoty zapracujeme ořechy.
- Z těsta vytvarujeme válečky o průměru 4 cm, které obalíme do potravinové fólie a necháme v lednici přes noc ztuhnout.
- Válečky opatrně rozbalíme, nakrájíme na tenčí kolečka o síle tak 3 mm, skládáme je na plech vyložený papírem na pečení.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C 8-10 minut.
- Ještě horké obalujeme ve směsi cukru vanilkového a moučkového.
Do těsta lze zamíchat i 1 až 2 lžíce kakaa, pak bude cukroví tmavé, s kakaovou příchutí.