Jemné pečivo s oříškovou nádivkou.
Ingredience:
540 g | polohrubé mouky |
360 g | tuku na pečení |
1 kelímek | smetany ke šlehání 31 % |
Nádivka: | |
150 g | mletých vlašských ořechů |
150 g | mletého cukru |
1 ks | bílku |
trochu rumu | |
vejce na potření |
Postup:
1. Do mísy dáme mouku, nastrouháme na struhadle tuk a nalijeme šlehačku
2. Vypracujeme vláčné těsto
3. Mezi tím smícháme ořechy s cukrem, bílkem a troškou rumu na nádivku
4. Těsto rozdělíme na 6 dílů
5. Z jednotlivých dílů vyválíme placku o síle cca 4 mm, kterou nakrájíme do kříže na 6-8 dílů
6. Na každý díl vložíme lžíci ořechové nádivky a smotáme směrem ke středu, při vkládání na plech (vyložený pečicím papírem) stočíme konce jako rohlíčky
7. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 15 minut dorůžova.
Do těsta můžeme přidat ještě špetku soli, bude pak lépe kynout. Náplň můžeme obohatit lžičkou tekutého medu.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová