Rohlíčky plněné ořechovou náplní, posypané mandlemi a upečené dorůžova.
Ingredience:
450 g | hladké mouky |
250 g | měkkého tvarohu |
80 g | cukru |
7 lžic | oleje |
1 ks | vejce |
1 sáček | prášek do pečiva |
voda dle potřeby | |
Na náplň: | |
2 lžíce | rumu |
250 g | mletých ořechů |
80 g | rozdrcených piškotů |
70 g | pískového cukru |
30 g | medu |
200 ml | mléka |
Na dohotovení: | |
1 ks | bílku na potření |
3 hrsti | plátkových mandlí |
Postup:
1. Na nádivku přivedeme mléko těsně pod bod varu, vsypeme na jemno nastrouhané ořechy a asi 5 minut prohřejeme, pak vmícháme písková cukr, na jemno rozdrcené piškoty, med, rum, po 1 minutě odstavíme z tepla a necháme vychladnout
2. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva, cukr, měkký tvaroh, olej, vejce, asi 7 lžic vody, vše promícháme a vypracujeme vláčné těsto
3. Těto rozválíme na plát, vykrájíme z něho větší trojúhelníky, doprostřed každého dáme část ořechové náplně, srolujeme od delší strany do rohlíku, každý pak zahneme do tvaru podkovy, dáme na plech
4. Nakonec potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme mandlemi, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dorůžova (asi 15-20 minut).
Rohlíčky můžeme upéct i bez náplně.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová