Pampeliška je všestranná bylinka, podle tohoto receptu ji lze použít i na přípravu chutné domácí marmelády.
Ingredience:
75 ks | rozvinutých pampeliškových květů |
1/2 ks | dobře očištěného citrónu nakrájeného na kolečka |
1 malá hrst | listů meduňky |
0,5 l | pitné vody |
500 g | želírovacího cukru |
zavařovací sklenice s uzávěrem |
Postup:
1. Ofoukané, očištěné, ale neoprané rozvinuté pampeliškové květy, kolečka z půlky citrónu a malou hrst meduňky zalijeme vodou, 10 minut vše povaříme
2. Po vychladnutí dáme na 24 hodin do ledničky luhovat
3. Potom důkladně přecedíme, květy vymačkáme
4. Výluh, měli by jsme mít 0,5 l, svaříme s 500 g želírovacího cukru (například Dr. Oetkera 2:
1) povaříme asi 30-40 minut
5. Potom nalijeme horkou hmotu do sklenic, dobře uzavřeme a necháme v chladu ztuhnout.
Místo citrónu můžeme použít pomeranč, meduňku nahradit mátou, zázvorem apod.