REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marlenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zjednodušená verze slavného dezertu … tři pláty těsta upečené v troubě, ořezané potřené krémem, slepené k sobě, ozdobené rozemletou směsí zbylého těsta smíchaného s ořechy a topingem.


Ingredience:
Na těsto:
400 ghladké mouky
300 gpráškového cukru
250 gmásla
150-200 mlmléka
3 lžícemedu + 1 lžíce sody bikarbony
3 ksvejce
Na náplň.
400 gmásla
2 plechovkysladkého nebo karamelového salka
Na ozdobení:
1 hrstvlašských ořechů
1 baleníkakaový nebo čokoládový toping
Ostatní:
papír na pečení

Postup:

1. Nad parou si rozpustíme jedno celé máslo, přidáme med, vejce, práškový cukr, sodu bikarbónu a mouku, vše spolu dobře propracujeme, vymícháme těsto, pokud bude příliš husté, přidáme trochu mléka a znova propracujeme 2. Nakonec těsto odvážíme a rozdělíme si ho na tři stejné části
3. Na plech klasické velikosti si dáme papír na pečení, na který rovnoměrně rozetřeme jednu část těsta, těsto roztíráme až těsně po okraj!
4. Pečeme v troubě na 175 °C přibližně 12 minut, těsto je hotové, když zhnědne a okraje nám začnou tmavnout, jakoby se už pomaličku připékaly (s těstem pracujeme velmi opatrně, je křehké a mohlo by se zlomit!), upečeme tak i další dva pláty
5. Upečené pláty těsta necháme na pečícím papíru vychladnout, pak je otočíme a okraje ořežeme (spodní strana těsta má větší množství bublinek, proto později do sebe lépe vpijí náplň a těsto nám rychleji změkne), ořezáváme z každé strany cca 2 cm
6. Odříznuté kousky těsta vložíme do misky a prsty rozmělníme na jemnou sypkou hmotu, kterou později použijeme na zdobení dezertu
7. Příprava náplně; v misce si vyšleháme změklé máslo do kterého postupně zamícháme sladěné nebo karamelové salko, náplň také odvážíme a rozdělíme na tři stejné části
8. První plát těsta položíme na desku a rozetřeme po něm první část náplně, postup opakujeme i s ostatními pláty těsta, třetí částí náplně pak potřeme i povrch dezertu a jeho boky
9. Vlašské ořechy si nasekáme na jemno a smícháme s práškovou hmotou vzniklou rozemletím zbylého těsta, touto hmotou hojně posypeme povrch dezertu 10. Nakonec pocákáme Marlenku topingem a dáme do lednice nejméně na 24 hodiny odležet.

Doporučení:

Pokud Marlenku nedáme hned do lednice, ale necháme pár hodin odležet při pokojové teplotě, bude pak pěkně vláčná.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené-varené.sk a také na facebooku: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy