REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marlenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zjednodušená verze slavného dezertu … tři pláty těsta upečené v troubě, ořezané potřené krémem, slepené k sobě, ozdobené rozemletou směsí zbylého těsta smíchaného s ořechy a topingem.


Ingredience:
Na těsto:
400 ghladké mouky
300 gpráškového cukru
250 gmásla
150-200 mlmléka
3 lžícemedu + 1 lžíce sody bikarbony
3 ksvejce
Na náplň.
400 gmásla
2 plechovkysladkého nebo karamelového salka
Na ozdobení:
1 hrstvlašských ořechů
1 baleníkakaový nebo čokoládový toping
Ostatní:
papír na pečení

Postup:

1. Nad parou si rozpustíme jedno celé máslo, přidáme med, vejce, práškový cukr, sodu bikarbónu a mouku, vše spolu dobře propracujeme, vymícháme těsto, pokud bude příliš husté, přidáme trochu mléka a znova propracujeme 2. Nakonec těsto odvážíme a rozdělíme si ho na tři stejné části
3. Na plech klasické velikosti si dáme papír na pečení, na který rovnoměrně rozetřeme jednu část těsta, těsto roztíráme až těsně po okraj!
4. Pečeme v troubě na 175 °C přibližně 12 minut, těsto je hotové, když zhnědne a okraje nám začnou tmavnout, jakoby se už pomaličku připékaly (s těstem pracujeme velmi opatrně, je křehké a mohlo by se zlomit!), upečeme tak i další dva pláty
5. Upečené pláty těsta necháme na pečícím papíru vychladnout, pak je otočíme a okraje ořežeme (spodní strana těsta má větší množství bublinek, proto později do sebe lépe vpijí náplň a těsto nám rychleji změkne), ořezáváme z každé strany cca 2 cm
6. Odříznuté kousky těsta vložíme do misky a prsty rozmělníme na jemnou sypkou hmotu, kterou později použijeme na zdobení dezertu
7. Příprava náplně; v misce si vyšleháme změklé máslo do kterého postupně zamícháme sladěné nebo karamelové salko, náplň také odvážíme a rozdělíme na tři stejné části
8. První plát těsta položíme na desku a rozetřeme po něm první část náplně, postup opakujeme i s ostatními pláty těsta, třetí částí náplně pak potřeme i povrch dezertu a jeho boky
9. Vlašské ořechy si nasekáme na jemno a smícháme s práškovou hmotou vzniklou rozemletím zbylého těsta, touto hmotou hojně posypeme povrch dezertu 10. Nakonec pocákáme Marlenku topingem a dáme do lednice nejméně na 24 hodiny odležet.

Doporučení:

Pokud Marlenku nedáme hned do lednice, ale necháme pár hodin odležet při pokojové teplotě, bude pak pěkně vláčná.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené-varené.sk a také na facebooku: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy