REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marlenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zjednodušená verze slavného dezertu … tři pláty těsta upečené v troubě, ořezané potřené krémem, slepené k sobě, ozdobené rozemletou směsí zbylého těsta smíchaného s ořechy a topingem.


Ingredience:
Na těsto:
400 ghladké mouky
300 gpráškového cukru
250 gmásla
150-200 mlmléka
3 lžícemedu + 1 lžíce sody bikarbony
3 ksvejce
Na náplň.
400 gmásla
2 plechovkysladkého nebo karamelového salka
Na ozdobení:
1 hrstvlašských ořechů
1 baleníkakaový nebo čokoládový toping
Ostatní:
papír na pečení

Postup:

1. Nad parou si rozpustíme jedno celé máslo, přidáme med, vejce, práškový cukr, sodu bikarbónu a mouku, vše spolu dobře propracujeme, vymícháme těsto, pokud bude příliš husté, přidáme trochu mléka a znova propracujeme 2. Nakonec těsto odvážíme a rozdělíme si ho na tři stejné části
3. Na plech klasické velikosti si dáme papír na pečení, na který rovnoměrně rozetřeme jednu část těsta, těsto roztíráme až těsně po okraj!
4. Pečeme v troubě na 175 °C přibližně 12 minut, těsto je hotové, když zhnědne a okraje nám začnou tmavnout, jakoby se už pomaličku připékaly (s těstem pracujeme velmi opatrně, je křehké a mohlo by se zlomit!), upečeme tak i další dva pláty
5. Upečené pláty těsta necháme na pečícím papíru vychladnout, pak je otočíme a okraje ořežeme (spodní strana těsta má větší množství bublinek, proto později do sebe lépe vpijí náplň a těsto nám rychleji změkne), ořezáváme z každé strany cca 2 cm
6. Odříznuté kousky těsta vložíme do misky a prsty rozmělníme na jemnou sypkou hmotu, kterou později použijeme na zdobení dezertu
7. Příprava náplně; v misce si vyšleháme změklé máslo do kterého postupně zamícháme sladěné nebo karamelové salko, náplň také odvážíme a rozdělíme na tři stejné části
8. První plát těsta položíme na desku a rozetřeme po něm první část náplně, postup opakujeme i s ostatními pláty těsta, třetí částí náplně pak potřeme i povrch dezertu a jeho boky
9. Vlašské ořechy si nasekáme na jemno a smícháme s práškovou hmotou vzniklou rozemletím zbylého těsta, touto hmotou hojně posypeme povrch dezertu 10. Nakonec pocákáme Marlenku topingem a dáme do lednice nejméně na 24 hodiny odležet.

Doporučení:

Pokud Marlenku nedáme hned do lednice, ale necháme pár hodin odležet při pokojové teplotě, bude pak pěkně vláčná.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené-varené.sk a také na facebooku: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy