REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marlenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zjednodušená verze slavného dezertu … tři pláty těsta upečené v troubě, ořezané potřené krémem, slepené k sobě, ozdobené rozemletou směsí zbylého těsta smíchaného s ořechy a topingem.


Ingredience:
Na těsto:
400 ghladké mouky
300 gpráškového cukru
250 gmásla
150-200 mlmléka
3 lžícemedu + 1 lžíce sody bikarbony
3 ksvejce
Na náplň.
400 gmásla
2 plechovkysladkého nebo karamelového salka
Na ozdobení:
1 hrstvlašských ořechů
1 baleníkakaový nebo čokoládový toping
Ostatní:
papír na pečení

Postup:

1. Nad parou si rozpustíme jedno celé máslo, přidáme med, vejce, práškový cukr, sodu bikarbónu a mouku, vše spolu dobře propracujeme, vymícháme těsto, pokud bude příliš husté, přidáme trochu mléka a znova propracujeme 2. Nakonec těsto odvážíme a rozdělíme si ho na tři stejné části
3. Na plech klasické velikosti si dáme papír na pečení, na který rovnoměrně rozetřeme jednu část těsta, těsto roztíráme až těsně po okraj!
4. Pečeme v troubě na 175 °C přibližně 12 minut, těsto je hotové, když zhnědne a okraje nám začnou tmavnout, jakoby se už pomaličku připékaly (s těstem pracujeme velmi opatrně, je křehké a mohlo by se zlomit!), upečeme tak i další dva pláty
5. Upečené pláty těsta necháme na pečícím papíru vychladnout, pak je otočíme a okraje ořežeme (spodní strana těsta má větší množství bublinek, proto později do sebe lépe vpijí náplň a těsto nám rychleji změkne), ořezáváme z každé strany cca 2 cm
6. Odříznuté kousky těsta vložíme do misky a prsty rozmělníme na jemnou sypkou hmotu, kterou později použijeme na zdobení dezertu
7. Příprava náplně; v misce si vyšleháme změklé máslo do kterého postupně zamícháme sladěné nebo karamelové salko, náplň také odvážíme a rozdělíme na tři stejné části
8. První plát těsta položíme na desku a rozetřeme po něm první část náplně, postup opakujeme i s ostatními pláty těsta, třetí částí náplně pak potřeme i povrch dezertu a jeho boky
9. Vlašské ořechy si nasekáme na jemno a smícháme s práškovou hmotou vzniklou rozemletím zbylého těsta, touto hmotou hojně posypeme povrch dezertu 10. Nakonec pocákáme Marlenku topingem a dáme do lednice nejméně na 24 hodiny odležet.

Doporučení:

Pokud Marlenku nedáme hned do lednice, ale necháme pár hodin odležet při pokojové teplotě, bude pak pěkně vláčná.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené-varené.sk a také na facebooku: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy