Grilované marinované hovězí steaky, servírované s česnekovým dipem.
Ingredience:
Pro 2 osoby: | |
400 g | hovězí svíčkové (roštěné) |
Na marinádu: | |
2 lžíce | sójové omáčky |
1,5 lžíce | omáčky Teriyaki |
1 lžička | sezamového oleje |
1 lžička | olivového oleje |
1 ks | stroužku česneku |
1 ks | malého svazku koriandru |
1 ks | kouek zázvoru velký asi 2,5 cm |
1/2 ks | velké chilli papričky |
Na česnekový dip: | |
1 lžíce | olivového oleje |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | kelímku husté zakysané smetany |
1 ks | svazku pažitky |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Nejdříve si uděláme česnekový dip; do mísy dáme zakysanou smetanu, postupně do ní zašleháme oloupané, rozetřené stroužky česneku, olej, sůl, mletý pepř a nakonec na drobno nasekanou pažitku, pak dáme do chladničky
2. Hovězí maso odblaníme, opláchneme, osušíme, nakrájíme přes vlákno na plátky a zlehka po obou stranách naklepeme
3. Ve střední míse smícháme terijaki omáčku, sójovou omáčku, oloupaný rozetřený stroužek česneku, oloupaný, na jemno nastrouhaný zázvor, sezamový i olivový olej, očištěnou, na jemno nasekanou chilli papričku a koriandr
4. Do připravené marinády dáme maso a necháme 2 hodiny marinovat
5. Pak maso grilujeme 7 minut z každé strany a v průběhu opékání potíráme zbylou marinádou 6. Podáváme s česnekovým dipem.
Omáčka Teriyaki: Omáčka připravená ze sójové omáčky, vína mirin, rýžového octa, cukru, zázvoru a česneku se podává jako dip k syrové zelenině a smaženým pokrmům, rýži či nudlím. Může se používat i jako marináda.