REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marinovaná medová pikantní křidélka a paličky, vařená rýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kuřecí nohy a křidélka marinovaná v ostré čertovské marinádě, upečená v troubě, servírovaná s vařenou rýží.


Ingredience:
1-1,2 kgkuřecích paliček a křidélek
zapékací miska s poklopem (místo poklopu lze použít alobal)
Na ostrou čertovskou marinádu:
4 lžícesojové omáčky (tmavé, té pravé české!)
4 lžíceworchesterské omáčky
4 lžíceostrého kečupu
4 lžícetekutého medu
2 lžícerostlinného oleje
1 lžičkachilli (nebo pálivé papriky)
1 lžičkasladké mleté papriky
1 lžičkasoli
1/2 lžičkymletého černého pepře
4-5 ksstroužků česneku
Na rýži:
250 grýže
2,5 lvody
sůl

Postup:
  1. Připravíme si čertovskou marinádu; oloupané stroužky česneku prolisujeme do mísy, přidáme olej, med, kečup, obě omáčky a všechno koření, důkladně promícháme
  2. Do připravené marinády naložíme kuřecí paličky i křidélka, důkladně je v marinádě obalíme, necháme přes noc v lednici marinovat
  3. Paličky i křidélka přendáme do vhodné zapékací misky, zalijeme zbytkem marinády a dáme péci do trouby vyhřáté na 190 °C nejprve 30 minut zaklopené, pak pečme odklopené dalších asi 20-30 minut.

Příprava rýže:

  1. Rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
  2. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
  3. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
  4. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
  5. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.
Doporučení:

Aby rýže měla lepší chuť dáme do vody oloupanou, celou cibuli, do které zapíchneme asi 4 hřebíčky. Rýži vaříme ve větším kastrolu, kvůli zvětšení jejího objemu. Během vaření rýži nemícháme, mohla by se připálit, protože mícháním se na dně usazují škroby.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy