REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marinovaná medová pikantní křidélka a paličky, vařená rýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kuřecí nohy a křidélka marinovaná v ostré čertovské marinádě, upečená v troubě, servírovaná s vařenou rýží.


Ingredience:
1-1,2 kgkuřecích paliček a křidélek
zapékací miska s poklopem (místo poklopu lze použít alobal)
Na ostrou čertovskou marinádu:
4 lžícesojové omáčky (tmavé, té pravé české!)
4 lžíceworchesterské omáčky
4 lžíceostrého kečupu
4 lžícetekutého medu
2 lžícerostlinného oleje
1 lžičkachilli (nebo pálivé papriky)
1 lžičkasladké mleté papriky
1 lžičkasoli
1/2 lžičkymletého černého pepře
4-5 ksstroužků česneku
Na rýži:
250 grýže
2,5 lvody
sůl

Postup:
  1. Připravíme si čertovskou marinádu; oloupané stroužky česneku prolisujeme do mísy, přidáme olej, med, kečup, obě omáčky a všechno koření, důkladně promícháme
  2. Do připravené marinády naložíme kuřecí paličky i křidélka, důkladně je v marinádě obalíme, necháme přes noc v lednici marinovat
  3. Paličky i křidélka přendáme do vhodné zapékací misky, zalijeme zbytkem marinády a dáme péci do trouby vyhřáté na 190 °C nejprve 30 minut zaklopené, pak pečme odklopené dalších asi 20-30 minut.

Příprava rýže:

  1. Rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
  2. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
  3. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
  4. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
  5. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.
Doporučení:

Aby rýže měla lepší chuť dáme do vody oloupanou, celou cibuli, do které zapíchneme asi 4 hřebíčky. Rýži vaříme ve větším kastrolu, kvůli zvětšení jejího objemu. Během vaření rýži nemícháme, mohla by se připálit, protože mícháním se na dně usazují škroby.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy