REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marinovaná medová pikantní křidélka a paličky, vařená rýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kuřecí nohy a křidélka marinovaná v ostré čertovské marinádě, upečená v troubě, servírovaná s vařenou rýží.


Ingredience:
1-1,2 kgkuřecích paliček a křidélek
zapékací miska s poklopem (místo poklopu lze použít alobal)
Na ostrou čertovskou marinádu:
4 lžícesojové omáčky (tmavé, té pravé české!)
4 lžíceworchesterské omáčky
4 lžíceostrého kečupu
4 lžícetekutého medu
2 lžícerostlinného oleje
1 lžičkachilli (nebo pálivé papriky)
1 lžičkasladké mleté papriky
1 lžičkasoli
1/2 lžičkymletého černého pepře
4-5 ksstroužků česneku
Na rýži:
250 grýže
2,5 lvody
sůl

Postup:
  1. Připravíme si čertovskou marinádu; oloupané stroužky česneku prolisujeme do mísy, přidáme olej, med, kečup, obě omáčky a všechno koření, důkladně promícháme
  2. Do připravené marinády naložíme kuřecí paličky i křidélka, důkladně je v marinádě obalíme, necháme přes noc v lednici marinovat
  3. Paličky i křidélka přendáme do vhodné zapékací misky, zalijeme zbytkem marinády a dáme péci do trouby vyhřáté na 190 °C nejprve 30 minut zaklopené, pak pečme odklopené dalších asi 20-30 minut.

Příprava rýže:

  1. Rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
  2. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
  3. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
  4. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
  5. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.
Doporučení:

Aby rýže měla lepší chuť dáme do vody oloupanou, celou cibuli, do které zapíchneme asi 4 hřebíčky. Rýži vaříme ve větším kastrolu, kvůli zvětšení jejího objemu. Během vaření rýži nemícháme, mohla by se připálit, protože mícháním se na dně usazují škroby.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy