Kuřecí filátka marinovaná v cibulové marinádě, opečená zprudka na oleji a pak podušená ve vývaru, servírovaná s blanšírovanou mrkví a vařeným bramborem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | kuřecích filátek z prsíček |
200 g | cibulek |
1/2 lžičky | zázvoru |
1/2 lžičky | skořice |
4 lžíce | oleje |
400 ml | slepičího vývaru |
několik kapek tabasca | |
pepř | |
sůl | |
Na mrkev jako přílohu: | |
300 g | mrkve |
2 lžíce | citrónové šťávy |
2 lžíce | cukru |
mletá sladká paprika | |
pepř | |
voda | |
sůl | |
petrželka na ozdobení | |
Na brambory: | |
500 g | brambor |
mírně osolená voda |
Postup:
1. Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme nadrobno, okořeníme zázvorem, skořicí a pepřem, osolíme a v mixéru s půlkou oleje a několika kapkami tabasca rozmixujeme na kaši
2. Kuřecí filátka (plátky z větších kuřecích prsou) opereme, osušíme a potřeme rozmixovanou pastou, necháme asi 1 hodinu marinovat v lednici
3. Rozpálíme zbylý olej a na pánvi maso z obou stran prudce opečeme, pak filátka zalijeme vývarem a asi 15 minut, na mírném plameni, povaříme
4. Připravíme si blanšírovanou mrkev; oškrábanou mrkev nakrájíme podélně na tenké plátky a ve vařící osolené vodě asi 2 minuty spaříme, vodu slijeme a mrkev prudce zchladíme studenou vodou
5. Citrónovou šťávu zahříváme s cukrem, pak do ní dáme mrkev a necháme zesklovatět, okořeníme pepřem, paprikou, osolíme a posypeme petrželkou
6. Oškrábané brambory uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, vodu slijeme
7. Kuřecí maso zakápneme šťávou z pečení a podáváme s uvařenými brambory a blanšírovanou mrkví.
Jiný způsob přípravy kuřecího masa dle tohoto receptu je kuřecí plátky marinovat v celku, opéci je a pak teprve nakrájet na plátky (filátka).
Poznámka:Tento pokrm se hodí i při redukční dietě. Porce je cca 350 kalorií.