REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mangovo čokoládový dortík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dortíky z upečeného korpusu proloženého dvěma náplněmi, čokoládovou a ovocnou, servírované po vychlazení a ztuhnutí v lednici.


Ingredience:
Na těsto:
4 lžícepolohrubé mouky
3 lžícecukru
2 lžícekakaa
1 lžíceoleje
4 ksvejce
1/2 sáčkukypřícího prášku
Na mangovou náplň:
2 ksmanga
10 ksplátků želatiny
200 mlušlehané smetany
2 lžícecukru
Na čokoládovou náplň:
2 kstabulky čokolády
4 ksžloutky
5 ksušlehané smetany
1 dclsmetany
1 dclmléka
210 mlušlehané smetany
3 lžícecukru

Postup:

1. Nejprve si upečeme korpus; žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme mouku s kypřícím práškem a kakaem, zamícháme a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu
2. Těsto dáme do předem připravené formy a pečeme při 180 °C asi 15 minut, pak necháme vychladnout
3. Připravíme čokoládovou náplň; čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni, v kastrůlku smícháme mléko, smetanu, cukr a žloutky, zahřejeme na 85 °C a necháme zchladnout na 60 °C
4. Přidáme nabobtnalou želatinu a promícháme, pak přidáme rozpuštěnou čokoládu a necháme pořádně vychladnout, poté můžeme přidat vyšlehanou smetanu
5. Připravenou směs nalijeme do formy na korpus a dáme do lednice ztuhnout
6. Připravíme mangovou náplň; mango oloupeme a nakrájíme, rozmixujeme a smícháme s cukrem, zahřejeme na 80 °C a přidáme nabobtnalou želatinu, necháme pořádně vychladnout a nakonec dáme vyšlehanou smetanu
7. I tuto náplň nalijeme na zcela ztuhlou čokoládovou náplň a dáme opět do lednice
8. Po 3 hodinách můžeme servírovat.

Doporučení:

Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu a postavíme je na zdroj tepla, v menším necháme rozpustit použité suroviny.

Poznámka:

Recept ze stránky: Vaření a pečení s láskou – autorka textu i fotografie: Tereza Buranská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy