REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mangovo čokoládový dortík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dortíky z upečeného korpusu proloženého dvěma náplněmi, čokoládovou a ovocnou, servírované po vychlazení a ztuhnutí v lednici.


Ingredience:
Na těsto:
4 lžícepolohrubé mouky
3 lžícecukru
2 lžícekakaa
1 lžíceoleje
4 ksvejce
1/2 sáčkukypřícího prášku
Na mangovou náplň:
2 ksmanga
10 ksplátků želatiny
200 mlušlehané smetany
2 lžícecukru
Na čokoládovou náplň:
2 kstabulky čokolády
4 ksžloutky
5 ksušlehané smetany
1 dclsmetany
1 dclmléka
210 mlušlehané smetany
3 lžícecukru

Postup:

1. Nejprve si upečeme korpus; žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme mouku s kypřícím práškem a kakaem, zamícháme a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu
2. Těsto dáme do předem připravené formy a pečeme při 180 °C asi 15 minut, pak necháme vychladnout
3. Připravíme čokoládovou náplň; čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni, v kastrůlku smícháme mléko, smetanu, cukr a žloutky, zahřejeme na 85 °C a necháme zchladnout na 60 °C
4. Přidáme nabobtnalou želatinu a promícháme, pak přidáme rozpuštěnou čokoládu a necháme pořádně vychladnout, poté můžeme přidat vyšlehanou smetanu
5. Připravenou směs nalijeme do formy na korpus a dáme do lednice ztuhnout
6. Připravíme mangovou náplň; mango oloupeme a nakrájíme, rozmixujeme a smícháme s cukrem, zahřejeme na 80 °C a přidáme nabobtnalou želatinu, necháme pořádně vychladnout a nakonec dáme vyšlehanou smetanu
7. I tuto náplň nalijeme na zcela ztuhlou čokoládovou náplň a dáme opět do lednice
8. Po 3 hodinách můžeme servírovat.

Doporučení:

Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu a postavíme je na zdroj tepla, v menším necháme rozpustit použité suroviny.

Poznámka:

Recept ze stránky: Vaření a pečení s láskou – autorka textu i fotografie: Tereza Buranská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy