Když nemůžete do tropů, udělejte si je doma. Atmosféru dálek a chuť exotiky vám pomohou vykouzlit šťavné plody manga. Vyzkoušejte například tento dezert, který vám zaručeně rozzáří den. Upečte si lahodné cupcaky, které si určitě zamilujete nejen vy, ale i vaše rodina.
Ingredience:
Na těsto: | |
150 g | hladké mouky |
100 g | NOWACO Mango |
80 g | cukru |
60 g | másla, v pokojové teplotě |
80 ml | mléka |
2 ks | vejce |
1 lžička | vanilkového extraktu |
1 lžička | prášku do pečiva |
kůra z jedné limetky | |
špetka soli | |
Na pyré: | |
100 g | NOWACO Mango |
1/2 ks | banánu |
1 lžička | medu |
Na krém: | |
300 g | krémového sýra |
120 g | práškového cukru |
1 lžička | vanilkového extraktu |
Ostatní: | |
muffinová forma, papír na pečení, mango a borůvky na ozdobu |
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175 °C a muffinovou formu vyložte papírovými košíčky.
- V menší míse spolu smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V trochu větší míse rozmixujte změklé máslo nakrájené na kousky a cukrem do pěny. Pak přidejte vanilkový extrakt a vajíčka, jedno po druhém. Potom přidávejte střídavě prosátou mouku (s práškem i solí) a mléko, dokud vám nevznikne hladké těsto.
- Nakonec přimíchejte vařečkou kousky manga a kůru z umyté limetky.
- Košíčky naplňte zhruba do tří čtvrtin a dejte péct do trouby na cca 18 až 20 minut.
- Mezitím, co se cupcaky pečou, si připravte pyré. Jednoduše rozmixujte mango s banánem a medem. Až cupcaky vychladnou, udělejte do nich díru a naplňte je pyré (cca 1 lžička na cupcake). Na krém si rozmixujte nejdřív samotný sýr, potom přidejte extrakt a nakonec postupně přidávejte prosátý cukr. Můžete dát před použitím na chvíli do ledničky.
- Finálně můžete dozdobit kousky manga a třeba borůvkami.
TIP na zralé a šťavnaté mango: Sehnat zralé a šťavnaté mango plné vitaminů není věda. Stačí, když zamíříte v obchodě k mrazicím boxům. Tam najdete hluboce zmrazené mango od značky NOWACO. Plody dozrávaly přímo na stromech pod hřejivými slunečními paprsky. Po sklizni byly oloupány, nakrájeny a ihned hluboce zmrazeny. Díky tomu je mango mnohem chutnější než čerstvé kousky, jež se trhají nezralé a jsou pak dlouhé měsíce skladovány v chladu, ovšem použití mají stejné. Hluboce zmrazené mango necháte jen hodinu při pokojové teplotě, případně přes noc v chladničce. Pustí jen minimum šťávy a můžete s ním dále kouzlit. Rozdíl v chuti poznáte při prvním soustu. Plné aroma a sladkost vás okouzlí. Šťavnatou novinku NOWACO Mango Premium získáte v obchodech ve 200 g balení.