Ananasová hmota svařená s malinami, cukrem a kyselinou citronovou.
Ingredience:
700 g | malin |
500 g | želírovacího cukru 2:1 |
300 g | ananasu |
1/2 lžičky | kyseliny citronové |
Postup:
1. Ananas oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme tuhý střed, nakrájíme ho na kousky a rozmixujeme
2. Ananasovou hmotu nasypeme do kastrolu, přidáme rozmačkané maliny, cukr, vše rozmícháme, uvedeme do varu a vaříme 10 minut
3. Přisypeme kyselinu citronovou, krátce povaříme a vyzkoušíme, zda džem dostatečně želíruje (kápneme trošku na talířek a necháme vychladnout), pokud nejsme spokojeni s hustotou, přidáme trošku želírovacího cukru a povaříme
4. Džem rozdělíme do čistých a suchých skleniček, zavíčkujeme, obrátíme je dnem vzhůru nebo je sterilujeme 5 minut při 90 °C.