Odpalované těsto upečené ve tvaru větrníčků, plněné smetanovou náplní a malinami, povrch potřený polevou.
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
80 g | másla |
6 ks | vajec |
260 ml | vody |
špetka soli | |
Na náplň: | |
250 g | malin |
50 g | krupicového cukru |
400 ml | smetany ke šlehání |
50 ml | malinové šťávy |
5 lžic | vrchovatých moučkového curku |
Postup:
1. Vodu, máslo a špetku soli přivedeme k varu, do vroucí směsi nasypeme prosátou hladkou mouku a mícháme, dokud se hmota nepřestane lepit na vařečku i dno nádoby, po částečném zchladnutí postupně vmícháme rozklepnutá vejce a mícháme, dokud nevznikne hladká hustá hmota
2. Cukrářský sáček s řezanou trubičkou naplníme těstem, na plech vyloženým pečícím papírem stříkáme tvary větrníčků, dáme do trouby, pečeme při 200 °C asi 15 minut (troubu během této doby neotvíráme), pak snížíme teplotu na 180 °C, pečeme ještě 8-10 minut, nakonec teplé větrníčky prokrojíme a necháme vychladnout
3. Smetanu vyšleháme s krupicovým cukrem i šlehačkou, nastříkáme na spodní část větrníčků, náplň poklademe očištěnými malinami a přiklopíme horním dílem
5. Z moučkového cukru a malinové šťávy vymícháme hustou polevu, potřeme jí povrch větrníčků a necháme zaschnout.