Vánočky z kynutého těsta ozdobené rozinkami a mandlemi, po upečení posypané moučkovým cukrem.
Ingredience:
750 g | polohrubé mouky |
250 g | hladké mouky |
250 g | másla |
250 g | cukru |
100 g | rozinek |
60 g | droždí |
50 g | mandlových lupínků |
6 ks | žloutků |
1 ks | vanilkového cukru |
1 ks | vejce na potření |
250 ml | mléka |
špetka muškátového květu | |
špetka strouhané citronové kůry | |
moučkový cukr na posypání | |
špetka soli |
Postup:
1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru i polohrubé mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Do mísy prosijeme 500 g polohrubé mouky, přidáme žloutky, kvásek a vymícháme řidší těsto, které necháme na teplém asi 1 hodinu kynout
3. Na vál prosijeme zbylou polohrubou mouku i hladkou mouku, přidáme sůl, špetku strouhaného muškátového květu, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, na menší kousky nakrájené změklé máslo, vanilkový cukr, zbytek cukru, vše dobře promícháme, nakonec přidáme vykynuté těsto a vypracujeme dohladka
4. Těsto rozdělíme na 4 díly, každý díl potom na 9 kousků, z kterých vyválíme dlouhé prameny, upleteme 4 malé vánočky tak, že první vrstvu pleteme ze 4 pramenů, druhou ze 3 a třetí vrstvu ze 2 pramenů a mezi každou vrstvu nasypeme trochu rozinek
5. Hotové vánočky dáme na vymaštěný plech a necháme ještě 40 minut kynout, potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 45 minut), po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.