REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Malé vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočky z kynutého těsta ozdobené rozinkami a mandlemi, po upečení posypané moučkovým cukrem.


Ingredience:
750 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
250 gmásla
250 gcukru
100 grozinek
60 gdroždí
50 gmandlových lupínků
6 ksžloutků
1 ksvanilkového cukru
1 ksvejce na potření
250 mlmléka
špetka muškátového květu
špetka strouhané citronové kůry
moučkový cukr na posypání
špetka soli

Postup:

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru i polohrubé mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Do mísy prosijeme 500 g polohrubé mouky, přidáme žloutky, kvásek a vymícháme řidší těsto, které necháme na teplém asi 1 hodinu kynout
3. Na vál prosijeme zbylou polohrubou mouku i hladkou mouku, přidáme sůl, špetku strouhaného muškátového květu, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, na menší kousky nakrájené změklé máslo, vanilkový cukr, zbytek cukru, vše dobře promícháme, nakonec přidáme vykynuté těsto a vypracujeme dohladka
4. Těsto rozdělíme na 4 díly, každý díl potom na 9 kousků, z kterých vyválíme dlouhé prameny, upleteme 4 malé vánočky tak, že první vrstvu pleteme ze 4 pramenů, druhou ze 3 a třetí vrstvu ze 2 pramenů a mezi každou vrstvu nasypeme trochu rozinek
5. Hotové vánočky dáme na vymaštěný plech a necháme ještě 40 minut kynout, potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 45 minut), po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy