Závin plněný náplní z máku, mléka, medu a cukru.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
200 g | rostlinného tuku (másla) |
120 g | cukru moučka |
40 g | droždí |
2 ks | vajec |
1/4 l | mléka |
1 lžíce | cukru na kvásek |
špetka soli | |
Náplň: | |
300 g | mletého máku |
100 g | cukru moučka |
0,4 l | mléka |
1 lžíce | medu |
střik rumu |
Postup:
1. Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce mouky a lžíce cukru umícháme kvásek, necháme ho chvíli kynout
2. Mouku promícháme se špetkou soli, cukrem, vejci, vzešlým kváskem a nakonec vmícháme rozehřátý tuk
3. Vypracujeme těsto, podle potřeby podsypeme moukou, vložíme do mísy a necháme na teple vykynout
4. Mezitím si uvaříme mák, dáme ho vařit s cukrem, mlékem a lžící medu a to asi na 10 minut, nakonec stříkneme několik kapek rumu
5. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na obdélník, potřeme je makovou náplní, zamotáme, položíme na pomaštěný plech a necháme kynout cca 30 minut
6. Nakonec závin potřeme tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme v mírné vyhřáté troubě (170 °C) asi 50 minut.