V troubě upečený závin plněný makovou náplní, potřený rozšlehaným vejcem, servírovaný pocukrovaný.
Ingredience:
350 g | hladké mouky |
90 g | rozpuštěného másle nebo Hery |
40 g | cukru |
17 g | droždí |
270 ml | mléka |
1 ks | vejce |
špetka soli | |
Na makovou náplň: | |
1,5 dcl | horkého mléka |
150-200 g | pomletého máku |
1/2 malé skleničky | jahodového džemu |
na zahuštění drcené piškoty nebo nastrouhaný perník |
Postup:
1. Ingredience na těsto dáme do pekárny a nechám vše vymíchat a nakynout, nebo vše připravíme ručně, postaru, tedy vypracujeme těsto (smícháme všechny suché ingredience a pak do nich zapracujeme ostatní), které necháme pod utěrkou nakynout
2. Na vále připravené těsto rozdělíme na dva díly, ty rozválím na obdélníky, potřeme makovou nádivkou (můžete plnit též tvarohem, jablíčkama, podle toho kdo co má rád) a zamotáme do tvaru závinu
3. Před pečením potřeme obě nohavice rozšlehaným vajíčkem
4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C cca 20-25 min, jak komu peče trouba, je lepší péct záviny zvolna, aby se propekly všechny vrstvy uvnitř závinu
5. Po upečení potřeme rozehřátým máslem a vychladlé nohavice závinu ještě pocukrujeme.
Příprava náplně:
Do asi 1,5 dcl horkého mléka nasypeme pomletý mák, cca 150-200 g, přidáme jahodový džem a zahustíme buď drcenými piškoty a nebo strouhaným perníkem, necháme vychladit.
Toto těsto není moc sladké, takže nám vyhovuje, kdo má rád sladší, přidá si více cukru.
Poznámka:Recept podle Věrky Skoumalové