REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový závin II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený závin plněný makovou náplní, potřený rozšlehaným vejcem, servírovaný pocukrovaný.


Ingredience:
350 ghladké mouky
90 grozpuštěného másle nebo Hery
40 gcukru
17 gdroždí
270 mlmléka
1 ksvejce
špetka soli
Na makovou náplň:
1,5 dclhorkého mléka
150-200 gpomletého máku
1/2 malé skleničkyjahodového džemu
na zahuštění drcené piškoty nebo nastrouhaný perník

Postup:

1. Ingredience na těsto dáme do pekárny a nechám vše vymíchat a nakynout, nebo vše připravíme ručně, postaru, tedy vypracujeme těsto (smícháme všechny suché ingredience a pak do nich zapracujeme ostatní), které necháme pod utěrkou nakynout
2. Na vále připravené těsto rozdělíme na dva díly, ty rozválím na obdélníky, potřeme makovou nádivkou (můžete plnit též tvarohem, jablíčkama, podle toho kdo co má rád) a zamotáme do tvaru závinu
3. Před pečením potřeme obě nohavice rozšlehaným vajíčkem
4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C cca 20-25 min, jak komu peče trouba, je lepší péct záviny zvolna, aby se propekly všechny vrstvy uvnitř závinu
5. Po upečení potřeme rozehřátým máslem a vychladlé nohavice závinu ještě pocukrujeme.

Příprava náplně:
Do asi 1,5 dcl horkého mléka nasypeme pomletý mák, cca 150-200 g, přidáme jahodový džem a zahustíme buď drcenými piškoty a nebo strouhaným perníkem, necháme vychladit.

Doporučení:

Toto těsto není moc sladké, takže nám vyhovuje, kdo má rád sladší, přidá si více cukru.

Poznámka:

Recept podle Věrky Skoumalové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy