REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový závin II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený závin plněný makovou náplní, potřený rozšlehaným vejcem, servírovaný pocukrovaný.


Ingredience:
350 ghladké mouky
90 grozpuštěného másle nebo Hery
40 gcukru
17 gdroždí
270 mlmléka
1 ksvejce
špetka soli
Na makovou náplň:
1,5 dclhorkého mléka
150-200 gpomletého máku
1/2 malé skleničkyjahodového džemu
na zahuštění drcené piškoty nebo nastrouhaný perník

Postup:

1. Ingredience na těsto dáme do pekárny a nechám vše vymíchat a nakynout, nebo vše připravíme ručně, postaru, tedy vypracujeme těsto (smícháme všechny suché ingredience a pak do nich zapracujeme ostatní), které necháme pod utěrkou nakynout
2. Na vále připravené těsto rozdělíme na dva díly, ty rozválím na obdélníky, potřeme makovou nádivkou (můžete plnit též tvarohem, jablíčkama, podle toho kdo co má rád) a zamotáme do tvaru závinu
3. Před pečením potřeme obě nohavice rozšlehaným vajíčkem
4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C cca 20-25 min, jak komu peče trouba, je lepší péct záviny zvolna, aby se propekly všechny vrstvy uvnitř závinu
5. Po upečení potřeme rozehřátým máslem a vychladlé nohavice závinu ještě pocukrujeme.

Příprava náplně:
Do asi 1,5 dcl horkého mléka nasypeme pomletý mák, cca 150-200 g, přidáme jahodový džem a zahustíme buď drcenými piškoty a nebo strouhaným perníkem, necháme vychladit.

Doporučení:

Toto těsto není moc sladké, takže nám vyhovuje, kdo má rád sladší, přidá si více cukru.

Poznámka:

Recept podle Věrky Skoumalové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy