REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový sen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Makový dezert podle Zuzky Koritschanové, po upečení ozdobený cukrovou polevou, servírovaný ve formě jednotlivých řezů.


Ingredience:
400 gmletého máku
200 gmoučkového cukru
250 mlšlehačky 31 %
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva (ideálně bezfosfátový)
2 lžícepolohrubé mouky
2 lžícerumu
2 žičkymleté skořice
4 ksvejce (vel. M)
Na citronovou polevou:
200 gmoučkového 3x prosetého cukru
cca 4 lžícešťáva z jednoho manšího citronu
1 lžícehorké vody
1 lžičkaoleje
Ostatní:
dortová forma, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup:
  1. Celá vejce vymícháme s moučkovým cukrem do husté bílé pěny, přidáváme na střídačku mák a šlehačku
  2. Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva a skořicí, přidáme do vaječné pěny, nezapomeneme na rum
  3. Pekáček nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou
  4. Těsto vyrovnáme stěrkou do formy a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C péci cca 20 minut, poté teplotu v troubě snížíme na 160 °C a dopékáme ještě cca 20 minut, špejlí zkusíme, zda máme hotovo.
  5. Na mřížce necháme vychladnout
  6. Ozdobíme citronovou polevou; do hladké lesklé konzistence vymícháme citronovou šťávu spolu s horkou vodou, olejem a moučkovým cukrem, podle potřeby přidáme cukr nebo naopak citronovou šťávu.
Doporučení:

Dovnitř můžeme dát rozinky nebo brusinky předem namočené v rumu, nebo nasekané ořechy. Já nedávala nic, jenom jsem ještě vlažný korpus potřela meruňkovým džemem.

Poznámka:

P.S. Recept mám od Zuzky Koritschanové, za což jí tímto děkuji.

Zdroj: Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy