REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový sen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Makový dezert podle Zuzky Koritschanové, po upečení ozdobený cukrovou polevou, servírovaný ve formě jednotlivých řezů.


Ingredience:
400 gmletého máku
200 gmoučkového cukru
250 mlšlehačky 31 %
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva (ideálně bezfosfátový)
2 lžícepolohrubé mouky
2 lžícerumu
2 žičkymleté skořice
4 ksvejce (vel. M)
Na citronovou polevou:
200 gmoučkového 3x prosetého cukru
cca 4 lžícešťáva z jednoho manšího citronu
1 lžícehorké vody
1 lžičkaoleje
Ostatní:
dortová forma, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup:
  1. Celá vejce vymícháme s moučkovým cukrem do husté bílé pěny, přidáváme na střídačku mák a šlehačku
  2. Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva a skořicí, přidáme do vaječné pěny, nezapomeneme na rum
  3. Pekáček nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou
  4. Těsto vyrovnáme stěrkou do formy a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C péci cca 20 minut, poté teplotu v troubě snížíme na 160 °C a dopékáme ještě cca 20 minut, špejlí zkusíme, zda máme hotovo.
  5. Na mřížce necháme vychladnout
  6. Ozdobíme citronovou polevou; do hladké lesklé konzistence vymícháme citronovou šťávu spolu s horkou vodou, olejem a moučkovým cukrem, podle potřeby přidáme cukr nebo naopak citronovou šťávu.
Doporučení:

Dovnitř můžeme dát rozinky nebo brusinky předem namočené v rumu, nebo nasekané ořechy. Já nedávala nic, jenom jsem ještě vlažný korpus potřela meruňkovým džemem.

Poznámka:

P.S. Recept mám od Zuzky Koritschanové, za což jí tímto děkuji.

Zdroj: Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy