REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový sen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Makový dezert podle Zuzky Koritschanové, po upečení ozdobený cukrovou polevou, servírovaný ve formě jednotlivých řezů.


Ingredience:
400 gmletého máku
200 gmoučkového cukru
250 mlšlehačky 31 %
1/2 sáčkukypřícího prášku do pečiva (ideálně bezfosfátový)
2 lžícepolohrubé mouky
2 lžícerumu
2 žičkymleté skořice
4 ksvejce (vel. M)
Na citronovou polevou:
200 gmoučkového 3x prosetého cukru
cca 4 lžícešťáva z jednoho manšího citronu
1 lžícehorké vody
1 lžičkaoleje
Ostatní:
dortová forma, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup:
  1. Celá vejce vymícháme s moučkovým cukrem do husté bílé pěny, přidáváme na střídačku mák a šlehačku
  2. Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva a skořicí, přidáme do vaječné pěny, nezapomeneme na rum
  3. Pekáček nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou
  4. Těsto vyrovnáme stěrkou do formy a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C péci cca 20 minut, poté teplotu v troubě snížíme na 160 °C a dopékáme ještě cca 20 minut, špejlí zkusíme, zda máme hotovo.
  5. Na mřížce necháme vychladnout
  6. Ozdobíme citronovou polevou; do hladké lesklé konzistence vymícháme citronovou šťávu spolu s horkou vodou, olejem a moučkovým cukrem, podle potřeby přidáme cukr nebo naopak citronovou šťávu.
Doporučení:

Dovnitř můžeme dát rozinky nebo brusinky předem namočené v rumu, nebo nasekané ořechy. Já nedávala nic, jenom jsem ještě vlažný korpus potřela meruňkovým džemem.

Poznámka:

P.S. Recept mám od Zuzky Koritschanové, za což jí tímto děkuji.

Zdroj: Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy