REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový květ

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynutý koláč plněný makovou náplní, vytvarovaný do tvaru květiny, upečený v troubě pěkně dozlatova. Inspirace podle receptu Jendy ze soutěžního pořadu “Peče celá země”.


Ingredience:
Na těsto:
450 gpolohrubé mouky
42 g (1 kostka)čerstvého droždí
4 lžícecukru krupice
200 mlpolotučného mléka
50 mlrostlinného oleje
2 ksžloutky
špetka soli
Na náplň:
300 gmletého máku
200 gšvestkových povidel
200 mlpolotučného mléka
3-6 lžiccukru krytsal
pár kapek rumu
Na potření:
1 lžícepolotučného mléka
1 ksžloutek
pár kapek rumu

Postup:
  1. Do mísy nasypeme prosátou mouku smíchanou se solí, uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a pak důlek zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek, pak přidáme žloutky, olej vypracujeme hladké, vláčné těsto, to, přikryté čistou hadrovou utěrkou, necháme vykynout
  2. Připravíme náplň; do horkého mléka nasypeme mák, krátce povaříme, pak vmícháme povidla, podle chuti dosladíme
  3. Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části, každou část postupně rozválíme na placku ve tvaru kruhu
  4. První kruh položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme třetinou makové náplně, přikryjeme druhým kruhem, ten opět potřeme náplní, použijeme druhou část náplně, ještě jednou vše zopakujeme, položíme třetí placku těsta, rozetřeme poslední část náplně, pak čtvrté kolo těsta položíme na ty ostatní
  5. Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí, vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180 stupňů, postupně pokračujeme a vytvoříme tak osum částí květu s každou dvojicí nakrájených proužků, necháme chvíli kynout a tak o něco zvětšit objem
  6. Bílek lehce rozšleháme vidličkou spolu s kapkou rumu, potřeme jím povrch koláče
  7. Květ na plechu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova. Pečeme cca 30-35 minut.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy