Kynutý koláč plněný makovou náplní, vytvarovaný do tvaru květiny, upečený v troubě pěkně dozlatova. Inspirace podle receptu Jendy ze soutěžního pořadu “Peče celá země”.
Ingredience:
Na těsto: | |
450 g | polohrubé mouky |
42 g (1 kostka) | čerstvého droždí |
4 lžíce | cukru krupice |
200 ml | polotučného mléka |
50 ml | rostlinného oleje |
2 ks | žloutky |
špetka soli | |
Na náplň: | |
300 g | mletého máku |
200 g | švestkových povidel |
200 ml | polotučného mléka |
3-6 lžic | cukru krytsal |
pár kapek rumu | |
Na potření: | |
1 lžíce | polotučného mléka |
1 ks | žloutek |
pár kapek rumu |
Postup:
- Do mísy nasypeme prosátou mouku smíchanou se solí, uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a pak důlek zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek, pak přidáme žloutky, olej vypracujeme hladké, vláčné těsto, to, přikryté čistou hadrovou utěrkou, necháme vykynout
- Připravíme náplň; do horkého mléka nasypeme mák, krátce povaříme, pak vmícháme povidla, podle chuti dosladíme
- Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části, každou část postupně rozválíme na placku ve tvaru kruhu
- První kruh položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme třetinou makové náplně, přikryjeme druhým kruhem, ten opět potřeme náplní, použijeme druhou část náplně, ještě jednou vše zopakujeme, položíme třetí placku těsta, rozetřeme poslední část náplně, pak čtvrté kolo těsta položíme na ty ostatní
- Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí, vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180 stupňů, postupně pokračujeme a vytvoříme tak osum částí květu s každou dvojicí nakrájených proužků, necháme chvíli kynout a tak o něco zvětšit objem
- Bílek lehce rozšleháme vidličkou spolu s kapkou rumu, potřeme jím povrch koláče
- Květ na plechu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova. Pečeme cca 30-35 minut.