REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový květ

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynutý koláč plněný makovou náplní, vytvarovaný do tvaru květiny, upečený v troubě pěkně dozlatova. Inspirace podle receptu Jendy ze soutěžního pořadu “Peče celá země”.


Ingredience:
Na těsto:
450 gpolohrubé mouky
42 g (1 kostka)čerstvého droždí
4 lžícecukru krupice
200 mlpolotučného mléka
50 mlrostlinného oleje
2 ksžloutky
špetka soli
Na náplň:
300 gmletého máku
200 gšvestkových povidel
200 mlpolotučného mléka
3-6 lžiccukru krytsal
pár kapek rumu
Na potření:
1 lžícepolotučného mléka
1 ksžloutek
pár kapek rumu

Postup:
  1. Do mísy nasypeme prosátou mouku smíchanou se solí, uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a pak důlek zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek, pak přidáme žloutky, olej vypracujeme hladké, vláčné těsto, to, přikryté čistou hadrovou utěrkou, necháme vykynout
  2. Připravíme náplň; do horkého mléka nasypeme mák, krátce povaříme, pak vmícháme povidla, podle chuti dosladíme
  3. Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části, každou část postupně rozválíme na placku ve tvaru kruhu
  4. První kruh položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme třetinou makové náplně, přikryjeme druhým kruhem, ten opět potřeme náplní, použijeme druhou část náplně, ještě jednou vše zopakujeme, položíme třetí placku těsta, rozetřeme poslední část náplně, pak čtvrté kolo těsta položíme na ty ostatní
  5. Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí, vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180 stupňů, postupně pokračujeme a vytvoříme tak osum částí květu s každou dvojicí nakrájených proužků, necháme chvíli kynout a tak o něco zvětšit objem
  6. Bílek lehce rozšleháme vidličkou spolu s kapkou rumu, potřeme jím povrch koláče
  7. Květ na plechu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova. Pečeme cca 30-35 minut.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy