REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový květ – kynutý koláč ve tvaru květu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z kynutého těsta vytvarovaný koláč s makovo-švestkovou náplní ve tvaru květu, upečený v troubě, v koláčové nebo dortové formě, pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
450 gpolohrubé mouky
40 gčerstvého droždí
4-5 lžiccukru
200 mlmléka
50 mlrostlinného oleje
2 ksvaječné žloutky
větší špetka soli
Na náplň:
200 gmletého máku
100 gšvestkových povidel
100 mlmléka
cukr podle chuti
badyán a skořice na dochucení náplně
Ostatní:
1 ksbílek na potření
papír na pečení + forma s bočním zámkem
rozpuštěné máslo s trochou rumu na potření (1:1)

Postup:
  1. Do mísy nasypeme prosátou mouku smíchanou se solí, uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a pak důlek zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek
  2. Do mísy přidáme žloutky, olej vypracujeme hladké, vláčné těsto, přikryté čistou hadrovou utěrkou necháme vykynout
  3. Připravíme si náplň; do horkého mléka nasypeme mák a krátce povaříme, pak vmícháme povidla, špetku badyánu a skořice, podle chuti dosladíme, náplň nesmí být moc řídká, raději ji připravíme hustější, ale musí se nechat dobře roztírat
  4. Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části, každou rozválíme na kruh, první část těsta položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ji třetinou makové náplně, přikryjeme druhým těstem, opět potřeme druhou třetinou náplně a ještě postup jednou zopakujeme s třetí částí těsta i náplně, konec koláče bude tvořit čtvrté, poslední kolo těsta
  5. Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí
  6. Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180 stupňů, postupně pokračujeme a vytvoříme tak osum částí květu s každou dvojicí nakrájených proužků
  7. Kolem koláče postavíme dortovou formu vymazanou olejem
  8. Bílek rozšleháme vidličkou, potřeme jím povrch koláče
  9. Koláč ve formě vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova, cca 30-40 minut
  10. Po vytažení z trouby ještě za horka pokapeme koláč rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy