Z kynutého těsta vytvarovaný koláč s makovo-švestkovou náplní ve tvaru květu, upečený v troubě, v koláčové nebo dortové formě, pěkně dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
450 g | polohrubé mouky |
40 g | čerstvého droždí |
4-5 lžic | cukru |
200 ml | mléka |
50 ml | rostlinného oleje |
2 ks | vaječné žloutky |
větší špetka soli | |
Na náplň: | |
200 g | mletého máku |
100 g | švestkových povidel |
100 ml | mléka |
cukr podle chuti | |
badyán a skořice na dochucení náplně | |
Ostatní: | |
1 ks | bílek na potření |
papír na pečení + forma s bočním zámkem | |
rozpuštěné máslo s trochou rumu na potření (1:1) |
Postup:
- Do mísy nasypeme prosátou mouku smíchanou se solí, uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a pak důlek zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek
- Do mísy přidáme žloutky, olej vypracujeme hladké, vláčné těsto, přikryté čistou hadrovou utěrkou necháme vykynout
- Připravíme si náplň; do horkého mléka nasypeme mák a krátce povaříme, pak vmícháme povidla, špetku badyánu a skořice, podle chuti dosladíme, náplň nesmí být moc řídká, raději ji připravíme hustější, ale musí se nechat dobře roztírat
- Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části, každou rozválíme na kruh, první část těsta položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ji třetinou makové náplně, přikryjeme druhým těstem, opět potřeme druhou třetinou náplně a ještě postup jednou zopakujeme s třetí částí těsta i náplně, konec koláče bude tvořit čtvrté, poslední kolo těsta
- Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí
- Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180 stupňů, postupně pokračujeme a vytvoříme tak osum částí květu s každou dvojicí nakrájených proužků
- Kolem koláče postavíme dortovou formu vymazanou olejem
- Bílek rozšleháme vidličkou, potřeme jím povrch koláče
- Koláč ve formě vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova, cca 30-40 minut
- Po vytažení z trouby ještě za horka pokapeme koláč rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).