REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový květ – kynutý koláč ve tvaru květu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z kynutého těsta vytvarovaný koláč s makovo-švestkovou náplní ve tvaru květu, upečený v troubě, v koláčové nebo dortové formě, pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
450 gpolohrubé mouky
40 gčerstvého droždí
4-5 lžiccukru
200 mlmléka
50 mlrostlinného oleje
2 ksvaječné žloutky
větší špetka soli
Na náplň:
200 gmletého máku
100 gšvestkových povidel
100 mlmléka
cukr podle chuti
badyán a skořice na dochucení náplně
Ostatní:
1 ksbílek na potření
papír na pečení + forma s bočním zámkem
rozpuštěné máslo s trochou rumu na potření (1:1)

Postup:
  1. Do mísy nasypeme prosátou mouku smíchanou se solí, uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a pak důlek zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek
  2. Do mísy přidáme žloutky, olej vypracujeme hladké, vláčné těsto, přikryté čistou hadrovou utěrkou necháme vykynout
  3. Připravíme si náplň; do horkého mléka nasypeme mák a krátce povaříme, pak vmícháme povidla, špetku badyánu a skořice, podle chuti dosladíme, náplň nesmí být moc řídká, raději ji připravíme hustější, ale musí se nechat dobře roztírat
  4. Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části, každou rozválíme na kruh, první část těsta položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ji třetinou makové náplně, přikryjeme druhým těstem, opět potřeme druhou třetinou náplně a ještě postup jednou zopakujeme s třetí částí těsta i náplně, konec koláče bude tvořit čtvrté, poslední kolo těsta
  5. Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí
  6. Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180 stupňů, postupně pokračujeme a vytvoříme tak osum částí květu s každou dvojicí nakrájených proužků
  7. Kolem koláče postavíme dortovou formu vymazanou olejem
  8. Bílek rozšleháme vidličkou, potřeme jím povrch koláče
  9. Koláč ve formě vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova, cca 30-40 minut
  10. Po vytažení z trouby ještě za horka pokapeme koláč rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy