REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový květ – kynutý koláč ve tvaru květu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z kynutého těsta vytvarovaný koláč s makovo-švestkovou náplní ve tvaru květu, upečený v troubě, v koláčové nebo dortové formě, pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
450 gpolohrubé mouky
40 gčerstvého droždí
4-5 lžiccukru
200 mlmléka
50 mlrostlinného oleje
2 ksvaječné žloutky
větší špetka soli
Na náplň:
200 gmletého máku
100 gšvestkových povidel
100 mlmléka
cukr podle chuti
badyán a skořice na dochucení náplně
Ostatní:
1 ksbílek na potření
papír na pečení + forma s bočním zámkem
rozpuštěné máslo s trochou rumu na potření (1:1)

Postup:
  1. Do mísy nasypeme prosátou mouku smíchanou se solí, uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a pak důlek zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek
  2. Do mísy přidáme žloutky, olej vypracujeme hladké, vláčné těsto, přikryté čistou hadrovou utěrkou necháme vykynout
  3. Připravíme si náplň; do horkého mléka nasypeme mák a krátce povaříme, pak vmícháme povidla, špetku badyánu a skořice, podle chuti dosladíme, náplň nesmí být moc řídká, raději ji připravíme hustější, ale musí se nechat dobře roztírat
  4. Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části, každou rozválíme na kruh, první část těsta položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ji třetinou makové náplně, přikryjeme druhým těstem, opět potřeme druhou třetinou náplně a ještě postup jednou zopakujeme s třetí částí těsta i náplně, konec koláče bude tvořit čtvrté, poslední kolo těsta
  5. Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí
  6. Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180 stupňů, postupně pokračujeme a vytvoříme tak osum částí květu s každou dvojicí nakrájených proužků
  7. Kolem koláče postavíme dortovou formu vymazanou olejem
  8. Bílek rozšleháme vidličkou, potřeme jím povrch koláče
  9. Koláč ve formě vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova, cca 30-40 minut
  10. Po vytažení z trouby ještě za horka pokapeme koláč rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy