REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový dortík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort z mouky, cukru, vajec a mletého máku, upečený dozlatova, naplněný džemem a koňakovou šlehačkou, ozdobený šlehačkou, brusinkami, vaječným koňakem a pistáciemi.


Ingredience:
100 gpolohrubé moky
100 gcukru
100 gsolamylu
75 gmletého máku
2 plátkybílé želatiny
1 balíčekvanilkového cukru
2 kelímkysmetany ke šlehání
8 lžicvaječného koňaku
4 lžícevody
3 lžícebrusinkového kompotu
3 lžícepistáciových oříšků
2 lžícerybízového džemu
2 lžičkyprášku do pečiva
4 ksvajec
tuk na formu

Postup:

1. Bílky se 4 lžícemi studené vody ušleháme do tuha, pak do sněhu zašleháme cukr i vanilkový cukr
2. Do utřených žloutků postupně přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, solamyl, přisypeme mletý mák a zlehka vmícháme sníh
3. Formu (o průměru 26 cm) vyloženou pomaštěným pečicím papírem naplníme připraveným těstem, uhladíme, dáme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme asi 30 minut, pak korpus necháme vychladnout, vyklopíme a dvakrát rozřízneme
4. Spodní díl potřeme rybízovým džemem a přiklopíme druhým dílem
5. Želatinu namočíme, rozpustíme, necháme vychladnout a 1 kelímek šlehačky ušleháme, přimícháme 5 lžic vaječného koňaku a želatinu
6. Oba díly korpusu vložíme zpět do formy, koňakovou šlehačku nalijeme na povrch a dort uložíme na 1 hodinu do chladničky
7. Potom odstraníme formu, přiklopíme ztuhlou šlehačku třetím dílem, povrch dortu potřeme druhým kelímkem ušlehané smetany tak, aby nám zbyla 1/
4 smetany na ozdobu
8. Touto smetanou naplníme sáček s hvězdovitou zdobičkou, na dort nastříkáme 14 vajíček (oválků) a doprostřed kolo, okapanými brusinkami naplníme středové kolo dortu, oválky vyplníme zbylým vaječným koňakem, okraj dortu ozdobně posypeme jemně nasekanými pistáciemi.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy