Dort z mouky, cukru, vajec a mletého máku, upečený dozlatova, naplněný džemem a koňakovou šlehačkou, ozdobený šlehačkou, brusinkami, vaječným koňakem a pistáciemi.
Ingredience:
100 g | polohrubé moky |
100 g | cukru |
100 g | solamylu |
75 g | mletého máku |
2 plátky | bílé želatiny |
1 balíček | vanilkového cukru |
2 kelímky | smetany ke šlehání |
8 lžic | vaječného koňaku |
4 lžíce | vody |
3 lžíce | brusinkového kompotu |
3 lžíce | pistáciových oříšků |
2 lžíce | rybízového džemu |
2 lžičky | prášku do pečiva |
4 ks | vajec |
tuk na formu |
Postup:
1. Bílky se 4 lžícemi studené vody ušleháme do tuha, pak do sněhu zašleháme cukr i vanilkový cukr
2. Do utřených žloutků postupně přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, solamyl, přisypeme mletý mák a zlehka vmícháme sníh
3. Formu (o průměru 26 cm) vyloženou pomaštěným pečicím papírem naplníme připraveným těstem, uhladíme, dáme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme asi 30 minut, pak korpus necháme vychladnout, vyklopíme a dvakrát rozřízneme
4. Spodní díl potřeme rybízovým džemem a přiklopíme druhým dílem
5. Želatinu namočíme, rozpustíme, necháme vychladnout a 1 kelímek šlehačky ušleháme, přimícháme 5 lžic vaječného koňaku a želatinu
6. Oba díly korpusu vložíme zpět do formy, koňakovou šlehačku nalijeme na povrch a dort uložíme na 1 hodinu do chladničky
7. Potom odstraníme formu, přiklopíme ztuhlou šlehačku třetím dílem, povrch dortu potřeme druhým kelímkem ušlehané smetany tak, aby nám zbyla 1/
4 smetany na ozdobu
8. Touto smetanou naplníme sáček s hvězdovitou zdobičkou, na dort nastříkáme 14 vajíček (oválků) a doprostřed kolo, okapanými brusinkami naplníme středové kolo dortu, oválky vyplníme zbylým vaječným koňakem, okraj dortu ozdobně posypeme jemně nasekanými pistáciemi.