REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový dortík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort z mouky, cukru, vajec a mletého máku, upečený dozlatova, naplněný džemem a koňakovou šlehačkou, ozdobený šlehačkou, brusinkami, vaječným koňakem a pistáciemi.


Ingredience:
100 gpolohrubé moky
100 gcukru
100 gsolamylu
75 gmletého máku
2 plátkybílé želatiny
1 balíčekvanilkového cukru
2 kelímkysmetany ke šlehání
8 lžicvaječného koňaku
4 lžícevody
3 lžícebrusinkového kompotu
3 lžícepistáciových oříšků
2 lžícerybízového džemu
2 lžičkyprášku do pečiva
4 ksvajec
tuk na formu

Postup:

1. Bílky se 4 lžícemi studené vody ušleháme do tuha, pak do sněhu zašleháme cukr i vanilkový cukr
2. Do utřených žloutků postupně přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, solamyl, přisypeme mletý mák a zlehka vmícháme sníh
3. Formu (o průměru 26 cm) vyloženou pomaštěným pečicím papírem naplníme připraveným těstem, uhladíme, dáme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme asi 30 minut, pak korpus necháme vychladnout, vyklopíme a dvakrát rozřízneme
4. Spodní díl potřeme rybízovým džemem a přiklopíme druhým dílem
5. Želatinu namočíme, rozpustíme, necháme vychladnout a 1 kelímek šlehačky ušleháme, přimícháme 5 lžic vaječného koňaku a želatinu
6. Oba díly korpusu vložíme zpět do formy, koňakovou šlehačku nalijeme na povrch a dort uložíme na 1 hodinu do chladničky
7. Potom odstraníme formu, přiklopíme ztuhlou šlehačku třetím dílem, povrch dortu potřeme druhým kelímkem ušlehané smetany tak, aby nám zbyla 1/
4 smetany na ozdobu
8. Touto smetanou naplníme sáček s hvězdovitou zdobičkou, na dort nastříkáme 14 vajíček (oválků) a doprostřed kolo, okapanými brusinkami naplníme středové kolo dortu, oválky vyplníme zbylým vaječným koňakem, okraj dortu ozdobně posypeme jemně nasekanými pistáciemi.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy