REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makovo-citrónové řezy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený korpus kromě jiného ochucený mákem, na dvakrát prokrojený, plněný pudinkovou náplní, povrch také ozdobený pudinkovou hmotou, horní část pak i citronovou polevou.


Ingredience:
200 gmletého máku
200 gkrystalvého cukru
120 gšpaldové mouky
1 sáčekprášek do pečiva
1 sáčekvanilkového cukru
5 lžicvody
5 ksvajec
kůra z 1 ks citrónu
špetka soli
Na náplň:
120 gkrystalového cukru
150 gmásla
1 sáčekvanilkového pudinku
1 sáčekvanilkového cukru
2,5 dclmléka
šťáva z jedného citrónu
Na polevu:
250 gpráškového cukru
2 lžícecitronové šťávy (cironela postačí)
1 lžícehorké vody
1 lžíceoleje
Ostatní:
papír na pečení, plech velký 30 x 40 cm

Postup:

1. Z bílků si ušleháme tuhý sníh do kterého přidáme cukr, dobře vyšleháme a postupně přidáváme vodu, žloutky, mák, a mouku smíchanou s práškem do pečiva
2. Těsto vylijeme na plech zhruba velký 30 x 40 cm vyložený mastným papírem a pečeme při teplotě cca 175 °C asi 40 minut, po upečení těsto vyjmeme a na papíře necháme vychladnout
3. Po vychladnutí si těsto opatrně obrátíme, papír stáhneme a těsto prořízneme podélně na dva stejné pásy
4. Připravíme si náplň; z mléka cukru, vanilky, cukru a pudinku si uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout
5. Čisté máslo si vyšleháme a opatrně, po troškách při nejmenší rychlosti, přidáváme vychladlý pudink a citrónovou šťávu
6. Na podložku si položíme jeden plát těsta směrem nahoru stranou na níž byl nalepen papír, natřeme celým množstvím náplně a přikryjeme druhým plátem, k náplni stranou na níž byl papíru dobře přitlačíme
7. Z výše uvedených přísad si utřeme cukrovou polevu a tou polijeme koláč, necháme vyschnout
8. Nakonec si dezert po krajích pěkně ořežeme a řežeme na úhledné řezy (nejlépe se řeže když ještě není úplně ztuhlá poleva mokrým, zoubkovaným nožem), řezy jsou nejlepší až druhý den.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy