REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makovo-citrónové řezy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený korpus kromě jiného ochucený mákem, na dvakrát prokrojený, plněný pudinkovou náplní, povrch také ozdobený pudinkovou hmotou, horní část pak i citronovou polevou.


Ingredience:
200 gmletého máku
200 gkrystalvého cukru
120 gšpaldové mouky
1 sáčekprášek do pečiva
1 sáčekvanilkového cukru
5 lžicvody
5 ksvajec
kůra z 1 ks citrónu
špetka soli
Na náplň:
120 gkrystalového cukru
150 gmásla
1 sáčekvanilkového pudinku
1 sáčekvanilkového cukru
2,5 dclmléka
šťáva z jedného citrónu
Na polevu:
250 gpráškového cukru
2 lžícecitronové šťávy (cironela postačí)
1 lžícehorké vody
1 lžíceoleje
Ostatní:
papír na pečení, plech velký 30 x 40 cm

Postup:

1. Z bílků si ušleháme tuhý sníh do kterého přidáme cukr, dobře vyšleháme a postupně přidáváme vodu, žloutky, mák, a mouku smíchanou s práškem do pečiva
2. Těsto vylijeme na plech zhruba velký 30 x 40 cm vyložený mastným papírem a pečeme při teplotě cca 175 °C asi 40 minut, po upečení těsto vyjmeme a na papíře necháme vychladnout
3. Po vychladnutí si těsto opatrně obrátíme, papír stáhneme a těsto prořízneme podélně na dva stejné pásy
4. Připravíme si náplň; z mléka cukru, vanilky, cukru a pudinku si uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout
5. Čisté máslo si vyšleháme a opatrně, po troškách při nejmenší rychlosti, přidáváme vychladlý pudink a citrónovou šťávu
6. Na podložku si položíme jeden plát těsta směrem nahoru stranou na níž byl nalepen papír, natřeme celým množstvím náplně a přikryjeme druhým plátem, k náplni stranou na níž byl papíru dobře přitlačíme
7. Z výše uvedených přísad si utřeme cukrovou polevu a tou polijeme koláč, necháme vyschnout
8. Nakonec si dezert po krajích pěkně ořežeme a řežeme na úhledné řezy (nejlépe se řeže když ještě není úplně ztuhlá poleva mokrým, zoubkovaným nožem), řezy jsou nejlepší až druhý den.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy