REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makovo-citrónové řezy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený korpus kromě jiného ochucený mákem, na dvakrát prokrojený, plněný pudinkovou náplní, povrch také ozdobený pudinkovou hmotou, horní část pak i citronovou polevou.


Ingredience:
200 gmletého máku
200 gkrystalvého cukru
120 gšpaldové mouky
1 sáčekprášek do pečiva
1 sáčekvanilkového cukru
5 lžicvody
5 ksvajec
kůra z 1 ks citrónu
špetka soli
Na náplň:
120 gkrystalového cukru
150 gmásla
1 sáčekvanilkového pudinku
1 sáčekvanilkového cukru
2,5 dclmléka
šťáva z jedného citrónu
Na polevu:
250 gpráškového cukru
2 lžícecitronové šťávy (cironela postačí)
1 lžícehorké vody
1 lžíceoleje
Ostatní:
papír na pečení, plech velký 30 x 40 cm

Postup:

1. Z bílků si ušleháme tuhý sníh do kterého přidáme cukr, dobře vyšleháme a postupně přidáváme vodu, žloutky, mák, a mouku smíchanou s práškem do pečiva
2. Těsto vylijeme na plech zhruba velký 30 x 40 cm vyložený mastným papírem a pečeme při teplotě cca 175 °C asi 40 minut, po upečení těsto vyjmeme a na papíře necháme vychladnout
3. Po vychladnutí si těsto opatrně obrátíme, papír stáhneme a těsto prořízneme podélně na dva stejné pásy
4. Připravíme si náplň; z mléka cukru, vanilky, cukru a pudinku si uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout
5. Čisté máslo si vyšleháme a opatrně, po troškách při nejmenší rychlosti, přidáváme vychladlý pudink a citrónovou šťávu
6. Na podložku si položíme jeden plát těsta směrem nahoru stranou na níž byl nalepen papír, natřeme celým množstvím náplně a přikryjeme druhým plátem, k náplni stranou na níž byl papíru dobře přitlačíme
7. Z výše uvedených přísad si utřeme cukrovou polevu a tou polijeme koláč, necháme vyschnout
8. Nakonec si dezert po krajích pěkně ořežeme a řežeme na úhledné řezy (nejlépe se řeže když ještě není úplně ztuhlá poleva mokrým, zoubkovaným nožem), řezy jsou nejlepší až druhý den.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy