REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makovo-citrónové řezy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený korpus kromě jiného ochucený mákem, na dvakrát prokrojený, plněný pudinkovou náplní, povrch také ozdobený pudinkovou hmotou, horní část pak i citronovou polevou.


Ingredience:
200 gmletého máku
200 gkrystalvého cukru
120 gšpaldové mouky
1 sáčekprášek do pečiva
1 sáčekvanilkového cukru
5 lžicvody
5 ksvajec
kůra z 1 ks citrónu
špetka soli
Na náplň:
120 gkrystalového cukru
150 gmásla
1 sáčekvanilkového pudinku
1 sáčekvanilkového cukru
2,5 dclmléka
šťáva z jedného citrónu
Na polevu:
250 gpráškového cukru
2 lžícecitronové šťávy (cironela postačí)
1 lžícehorké vody
1 lžíceoleje
Ostatní:
papír na pečení, plech velký 30 x 40 cm

Postup:

1. Z bílků si ušleháme tuhý sníh do kterého přidáme cukr, dobře vyšleháme a postupně přidáváme vodu, žloutky, mák, a mouku smíchanou s práškem do pečiva
2. Těsto vylijeme na plech zhruba velký 30 x 40 cm vyložený mastným papírem a pečeme při teplotě cca 175 °C asi 40 minut, po upečení těsto vyjmeme a na papíře necháme vychladnout
3. Po vychladnutí si těsto opatrně obrátíme, papír stáhneme a těsto prořízneme podélně na dva stejné pásy
4. Připravíme si náplň; z mléka cukru, vanilky, cukru a pudinku si uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout
5. Čisté máslo si vyšleháme a opatrně, po troškách při nejmenší rychlosti, přidáváme vychladlý pudink a citrónovou šťávu
6. Na podložku si položíme jeden plát těsta směrem nahoru stranou na níž byl nalepen papír, natřeme celým množstvím náplně a přikryjeme druhým plátem, k náplni stranou na níž byl papíru dobře přitlačíme
7. Z výše uvedených přísad si utřeme cukrovou polevu a tou polijeme koláč, necháme vyschnout
8. Nakonec si dezert po krajích pěkně ořežeme a řežeme na úhledné řezy (nejlépe se řeže když ještě není úplně ztuhlá poleva mokrým, zoubkovaným nožem), řezy jsou nejlepší až druhý den.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy