Tradiční staročeský recept na pečené cukrová z máku, másla, hladké mouky, povidel, rumu ….
Ingredience:
Rozpis na cca 30 kusů: | |
150 g | hladké mouky |
130 g | mletého máku |
125 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
5 lžic | povidel |
2 lžíce | rumu |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 lžička | citronové kůry |
1 ks | vejce |
Ostatní: | |
papír na pečení | |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
- Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, pak ho ušleháme s vejcem a cukrem do pěny
- K hmotě přisypeme mouku a mák, vypracujeme vláčné těsto, to zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 1 hodiny odpočívat
- Z těsta tvarujeme menší koule, na plechu vyloženém papírem na pečení je zmáčkneme, uprostřed každé placky uděláme důlek
- Důlky plníme povidly promíchanými s rumem, citronovou kůrou i šťávou
- Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C tak 15 minut
- Kolečka vytáhneme a necháme je jen tak, nebo je ještě posypeme moučkovým cukrem.