REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maková kolečka s povidly

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční staročeský recept na pečené cukrová z máku, másla, hladké mouky, povidel, rumu ….


Ingredience:
Rozpis na cca 30 kusů:
150 ghladké mouky
130 gmletého máku
125 gmásla
100 gmoučkového cukru
5 lžicpovidel
2 lžícerumu
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkacitronové kůry
1 ksvejce
Ostatní:
papír na pečení
moučkový cukr na posypání

Postup:
  1. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, pak ho ušleháme s vejcem a cukrem do pěny
  2. K hmotě přisypeme mouku a mák, vypracujeme vláčné těsto, to zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 1 hodiny odpočívat
  3. Z těsta tvarujeme menší koule, na plechu vyloženém papírem na pečení je zmáčkneme, uprostřed každé placky uděláme důlek
  4. Důlky plníme povidly promíchanými s rumem, citronovou kůrou i šťávou
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C tak 15 minut
  6. Kolečka vytáhneme a necháme je jen tak, nebo je ještě posypeme moučkovým cukrem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Prázdniny plné dobrodružství. 5 věcí, které vám nesmí chybět, čeká-li vás výlet s dětmi

Ať už se chystáte na pěší túru po horách, táboření v přírodě, nebo třeba jen na půldenní výlet, s dětmi budete mít pokaždé o zábavu postaráno. I když se můžete spolehnout, že s malými rošťáky se vám zřejmě ne vždy podaří dodržet plán na 100 %, příprava se vždycky vyplatí. Protože, ruku na srdce, kolikrát se vám už stalo, že výlet znepříjemnila odřená kolena, chybějící energie nebo změna počasí?

číst dále ...

Objevte kouzlo italské kuchyně se Silvií Colloca

Horké slunce, pověstné „dolce far niente“ a na jazyku se rozplývající chuť kvalitních surovin. Něco vám to připomíná? Těstoviny, pizza, dezerty, antipasti, do ruky skleničku prosecca a hned jsme jako na dovolené v Itálii. Protože aktuální situace příliš nepřeje milovníkům této horkokrevné země, TV Paprika se rozhodla zasvětit vás do tajů její kuchyně alespoň takto na dálku. A pomůže jí v tom kulinářský pořad Silvia Colloca na italský způsob, který startuje už 22. července ve 21:00 na TV Paprika.

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Zdravé, odlehčené… A přitom tak dobré!

V období grilovaček často konzumujeme zvýšené množství masa a pečiva, a tak je zapotřebí občas odlehčit trávení. Poradíme vám, jak zařadit do jídelníčku více mléčných výrobků, abyste se zase dostali do formy a cítili se fit… A s našimi recepty se navíc budete olizovat až za ušima!

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy