Nakrájené brambory, májovky, mrkev a hrášek povařené v jednom hrnci. Dochucené tymiánem, pepřem a solí.
Ingredience:
300 g | čirůvek májovek |
500 g | brambor |
150 g | hrášku |
2 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
0,5 l | vývaru z kostí |
hladká mouka | |
tymián | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Houby očistíme, malé plodnice necháme celé, větší přepůlíme na polovinu nebo čtvrtinu. Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kousky, mrkev nakrájíme na kolečka.
- Na másle osmahneme cibuli, lehce zaprášíme moukou, přilijeme trochu vývaru, rozmícháme, přidáme nakrájené brambory, májovky, mrkev a hrášek. Zalijeme vývarem, ochutíme tymiánem, solí, pepřem, přiklopíme poklicí a dusíme do měkka.
- Když brambory začínají měknout, sundáme poklici a necháme vydusit přebytečnou tekutinu; na dně hrnce by měla zůstat jen trochu dobré husté šťávy.
- Hotový pokrm podáváme samotný, jedlíci mohou přikusovat chléb.
Více o májovkách najdete v našem atlase hub zde: Čirůvka májovka
Poznámka:Text foto D. Marounek.