REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maďarská sarma se zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sekené maso v zelném listu se zelím.


Ingredience:
Recept na 4 porce:
500 gklasické sekané
200 gsladkokyselého zelí
50 gpředvařené rýže
4 ksvelké listy hlávkového zelí
1 ksstředně velké cibule
1 ksvajíčko
1 kskostka masoxu
1 dclrajského protlaku
1 dclkečupu
šlehačka nebo zakysaná smetana dle chuti
červená paprika
kmín
pepř
sůl
voda na vaření

Postup:

1. Do hrnce nalijeme 2 l vody, do které přidáme špetku soli,lžíci cukru a 1-2 lžíce octa a vodu přivedeme do varu
2. Listy zelí vložíme do vařícího nálevu a povaříme cca 15 min do změknutí, pak listy vytáhneme a necháme odkapat a zchladnout
3. Sladkokyselé zelí předvaříme v čisté vodě cca 15 minut a potom přecedíme, vodu si schováme k pozdějšímu použití
4. Do sekané přidáme vajíčko, propláchnutou předvařenou rýži(polotovar, ne uvařenou, ale v syrovém stavu),drcený kmín, sůl, červenou papriku(koření) a pepř, vše pořádně promícháme
5. Sekanou rozdělíme na čtyři rovné díly z kterých vytvoříme válečky a zabalíme je do jednotlivých listů, které dobře zavážeme nití, nebo zafixujeme párátky 6. Do cca 0,75 l vody vložíme sarmy (sekanou v listu) tak, aby byly téměř ponořeny, přidáme kečup, protlak a kostku masoxu a vaříme cca 40 minut
7. K sarmám přidáme předvařené zelí a za občasného promíchání vaříme 15-20 minut (v případě vyvaření nálevu při přípravě sarem, přidáme, dle potřeby, dříve použitou vodu ze zelí)
8. Hotové sarmy bez nití (párátek) servírujeme na talíř i se zelím a přelijeme jemně (dle chuti) šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Doporučení:

Jako přílohu doporučujeme brambory nebo čerstvý chléb. Sarma se dá na pár týdnů zamrazit, ale nezapomínejte, že zamrazením potraviny trpí a chuť i vitamíny odcházejí tak rychle jak dlouho je máte v mrazničkách!

Poznámka:

Skvěle chutná po bujarých oslavách.Recept na sarmu pochází z Turecka, ale zdomácněl, v různých odměnách, i v jiných státech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy