Prošpikované hovězí maso naložené v bílém víně, rozehřátém másle, kořenové zelenině a koření, poté maso i s nálevem upečené v troubě doměkka, šťáva z pečení zahuštěná smetanou promíchanou s hladkou moukou a nakonec do přecezené šťávy přidány jemně nakrájené sterilizované houby.
Ingredience:
600 g | zadního hovězího masa |
50 g | slaniny |
50 g | másla |
250 ml | 12 % smetany |
125 ml | bílého vína |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1/2 ks | celeru |
4 lžíce | sterilizovaných hub |
1 lžička | hladké mouky |
4 kuličky | celého pepře |
2 kuličky | nového koření |
tymián | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hovězí maso si omyjeme, osušíme, protkneme klínky slaniny a osolíme
2. Pak si oloupeme celer, mrkev, cibuli a vše nakrájíme na tenké plátky
3. Do hrnce si vložíme hovězí maso, přidáme nakrájenou zeleninu, posypeme lehce tymiánem, přidáme nové koření, celý pepř a bobkový list, nakonec vše zalijeme rozehřátým máslem a bílým vínem, takto naložené maso necháme alespoň 12 hodin odležet v chladu
4. Poté naložené maso i s nálevem přendáme do pekáče, lehce podlijeme vodou, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme, dokud nebude maso měkké, během pečení maso přeléváme šťávou a dle potřeby podléváme vodou
5. Pak měkké maso vyjmeme z pekáče, šťávu zahustíme smetanou rozmíchanou s hladkou moukou a povaříme
6. Potom zahuštěnou šťávu přecedíme, přidáme jemně nakrájené sterilizované houby a prohřejeme
7. Nakonec si pečené maso nakrájíme na jednotlivé porce a maso podáváme přelité zahuštěnou šťávou s houbami.
Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky a brusinkový kompot.