V troubě zapečený losos plněný nádivkou z másla, žloutků, strouhanky, mandlí a dalších ingrediencí.
Ingredience:
2 kg | lososa vykuchaného a bez hlavy |
3 lžíce | olivového oleje |
šťáva z 1 citronu | |
bílé víno na podlití | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na nádivku: | |
4 lžíce | bílého suchého vína |
4 lžíce | strouhanky |
100 g | oloupaných mandlí |
60 g | másla |
50 g | strouhaného parmazánu |
3 ks | řapíku celeru |
2 ks | žloutků |
1 ks | svazku petrželky |
strouhaná kůra z 1 citronu | |
muškátový oříšek | |
hrst rozinek | |
sůl |
Postup:
1. Očištěného lososa opláchneme, osušíme, uvnitř i vně osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou
2. V míse ušleháme změklé máslo, žloutky, sůl, špetku muškátového oříšku a na jemno nastrouhanou citronovou kůru, pak přidáme na jemno nasekané mandle, spařené nasekané rozinky, strouhanku, bílé suché víno, na jemno nastrouhaný parmazán, na drobno nasekanou petrželku i oloupaný celer, vše promícháme a je-li nádivka příliš řídká přidáme strouhanku nebo naopak přilijeme trochu vína
3. Nádivkou naplníme lososa, převážeme ho potravinářským provázkem a dáme do olejem vymazaného pekáčku, pokapeme olejem a potřeme zbylou nádivkou, podlijeme vínem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 50 minut (nožem u páteře zjistíme, zda je ryba hotová)
4. Necháme ji chvíli odpočinout, potom sundáme provázek, nakrájíme na porce a servírujeme s vařenými nebo šťouchanými bramborami.