REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Linguine s lilkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opečené lilky zapečené s vařenými těstovinami, masovou směsí a sýrem.


Ingredience:
2 kslilků
180 gtěstovin linguine
120 gnastrouhaného parmazánu
125 mlolivového oleje + na potření formy
voda
sůl
Na masovou směs:
400 gnakrájených rajčat z konzervy
350 gmletého hovězího masa
60 gvypeckovaných černých oliv
1 lžičkaworcesterské omáčky
2 lžícerajčatovéo protlaku
1 lžícenasekané petrželky
2 ksstroužků česneku
1 kscibule
1 ksčervené papriky
mletý pepř
sůl
Na zdobení:
čerstvé bylinky
rajčata

Postup:

1.

Lilky opláchneme, osušíme, nakrájíme na kolečka a v pánvi na polovině rozehřátého oleje opečeme po obou stranách dozlatova, nadbytečný olej odstraníme na vrstvě papírových utěrek
2. Pak opečená kolečka lilků naskládáme na dno olejem vymazané a pečicím papírem vyložené dortové formy o průměru 20 cm tak, aby se mírně překrývaly a obložíme také boky formy (několik koleček odložíme stranou)
3. Na zbylém rozehřátém oleji osmahneme na drobno nakrájenou oloupanou cibuli i česnek, přidáme mleté maso, vše podusíme a jakmile maso zhnědne přidáme rajčatový protlak, rajčata i se šťávou, worcesterskou omáčku, na drobno nasekanou petrželku, promícháme, podle chutí osolíme, opepříme a zvolna dusíme 10 minut, nakonec přidáme na kolečka nakrájené černé olivy, očištěnou na drobno nakrájenou papriku a ještě 10 minut povaříme
4. Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka, scedíme je, necháme okapat, zlehka vmícháme masovou směs, na jemno nastrouhaný sýr, rozložíme na lilky, poklademe odloženými kolečky lilku a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 40 minut
5. Před porcováním necháme pokrm 5 minut odpočinout a zdobíme čerstvými bylinkami a plátky rajčat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy