REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Linecký koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto potřené džemem z červeného rybízu, posypané mandlovými lupínky, upečené dozlatova.


Ingredience:
300 gdžemu z červeného rybízu
175 ghladké mouky
150 gmoučkového cukru
150 gstudeného másla
120 gmandlových lupínků
100 gpražených mletých mandlí
1 lžičkaskořice
1/2 lžičkymletého hřebíčku
3 ksžloutků
1 ksžloutků na potření
kůra nastrouhaná z 1 citronu
sůl

Postup:

1. Hladkou mouku smícháme s moučkovým cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidáme mleté pražené mandle, citronovou kůru, skořici, mletý hřebíček a špetku soli
2. Nakonec do těsta rychle zapracujeme na kousky nakrájené máslo, vytvarujeme bochánek, který dáme na 1 hodinu odpočinout do ledničky
3. Z těsta oddělíme zhruba čtvrtinu, kterou dáme zpět do ledničky, ze zbytku vyválíme plát silný půl centimetru, dáme do kulaté formy (o průměru 23 cm) a zlehka přimáčkneme, hlavně u okraje
4. Přečnívající těsto odkrojíme, dno na mnoha místech propíchneme vidličkou a potřeme džemem z červeného rybízu
5. Zbylé těsto vyválíme, pokrájíme na proužky a z těch utvoříme na koláči mřížku, potřeme žloutkem, obvod koláče posypeme mandlovými lupínky a pečeme při 180 °Cdozlatova (25-30 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy