Koláč z mouky, másla, mandlí, griotky a dalších ingrediencí, potřený rybízovou marmeládou a upečený dozlatova.
Ingredience:
250 g | másla |
200 g | cukru krupice |
150 g | ladké mouky |
150 g | na jemno mletých mandlí |
1 lžička | mleté skořice |
1 lžička | kakaa |
2 lžíce | griotky |
2 ks | vajec |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
tuk a hrubá mouka na formu | |
Ostatní: | |
200 g | rybízové marmelády |
1 ks | vejce na potření |
Postup:
1. Prosátou hladkou mouku promícháme s na jemno mletými mandlemi, kakaem, mletou skořicí, krupicovým i vanilkovým cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené změklé máslo, vejce, griotku a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu v chladu odpočinout
2. Potom z poloviny těsta vyválíme kulatý plát, kterým vyložíme dno i boky tukem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy a na vrch rozetřeme rybízovou marmeládu
3. Zbytek těsta rozválíme, rádýlkem rozdělíme na širší pruhy, z kterých opatrně na koláči uděláme mřížku, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 170 °C asi 30 minut.