REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Linecký koláč II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč z bramborového těsta plněný strouhanými jablky, posypaný skořicovým cukrem, upečený dozlatova.


Ingredience:
800 gstrouhaných jablek
500 gpolohrubé mouky
300 gvařených brambor
250 gmásla
200 gcukru
2 lžíceskořicového cukru
2 lžícerozinek
1,5 kssáčku kypřicího prášku do pečiva
2 ksžloutků
mouka na vál
tuk na plech
bílek na potření

Postup:

1. Vychladlé vařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme do polohrubé mouky, kterou jsme předem smíchali s cukrem a práškem do pečiva
2. Přidáme žloutky, změklé máslo a zpracujeme tužší těsto
3. Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát, vyložíme jím tukem vymazaný plech, okraje mírně zvýšíme, naplníme na hrubo nastrouhanými jablky s rozinkami a posypeme skořicovým cukrem
4. Ze zbylého těsta vyválíme další plát a rádýlkem z něho nakrájíme proužky, které položíme jako mřížku na jablečnou náplň a potřeme rozšlehaným bílkem
5. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova.

Doporučení:

Chceme-li mít koláč ještě bohatější, potřeme těsto nejdříve tvarohovou nádivkou a pak teprve přidáme vrstvu strouhaných jablek.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy