REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lilkový nákyp

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený nákyp z opečených lilků, vařených brambor a pečených paprik, podávaný s rajčatovou omáčkou.


Ingredience:
600 glilku
600 gve slupce vařených brambor
6 lžicolivového oleje
2 ksčervené papriky
2 kszelené papriky
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
400 gzralých rajčat
200 mlvývaru
80 mlbílého vína
2 lžíceoleje
2 kscibule
1 ksstroužku česneku
1 ksvětvičky čerstvého tymiánu
1 ksbobkový list
špetka cukru
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Omyté papriky osušíme, zbavíme semínek i stopek a rozkrojíme na čtvrtiny, pokapeme trochou olivového oleje, rozložíme na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 10 minut
2. Omytý lilek nakrájíme na 1 cm široká kolečka, potřeme je částí oleje a zprudka opečeme v teflonové pánvi, pak rozložíme na plech a osolíme
3. Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme podélně na plátky
4. Zapékací mísu vyloženou pečicím papírem potřeme zbylým olejem a střídavě do ní navrstvíme brambory, papriky a lilek, každou vrstvu osolíme, opepříme a nákyp opatrně stlačíme rukama, dáme do předem vyhřáté trouby na 150 °C pečeme asi 40 minut
5. Mezitím si připravíme omáčku; oloupané na drobno nakrájené cibule necháme zesklovatět na rozehřátém oleji (trochu osmažené cibulky si dáme stranou), přidáme oloupaný na plátky nakrájený stroužek česneku, polovinu lístků tymiánu, bobkový list, na plátky nakrájená rajčata a restujeme 5 minut, pak přilijeme víno, vývar, přidáme sůl, cukr a za občasného promíchání zvolna dusíme, dokud se rajčata úplně nerozvaří, potom omáčku propasírujeme přes hustý cedník, přidáme zbylé lístky tymiánu podle potřeby přisolíme a ochutíme pepřem
6. Hotový nákyp vyjmeme z trouby, necháme asi 15 minut zchladnout, rozdělíme na porce a podáváme s přihřátou rajčatovou omáčkou, do které vsypeme odloženou osmaženou cibuli.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy