REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lilkový nákyp

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený nákyp z opečených lilků, vařených brambor a pečených paprik, podávaný s rajčatovou omáčkou.


Ingredience:
600 glilku
600 gve slupce vařených brambor
6 lžicolivového oleje
2 ksčervené papriky
2 kszelené papriky
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
400 gzralých rajčat
200 mlvývaru
80 mlbílého vína
2 lžíceoleje
2 kscibule
1 ksstroužku česneku
1 ksvětvičky čerstvého tymiánu
1 ksbobkový list
špetka cukru
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Omyté papriky osušíme, zbavíme semínek i stopek a rozkrojíme na čtvrtiny, pokapeme trochou olivového oleje, rozložíme na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 10 minut
2. Omytý lilek nakrájíme na 1 cm široká kolečka, potřeme je částí oleje a zprudka opečeme v teflonové pánvi, pak rozložíme na plech a osolíme
3. Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme podélně na plátky
4. Zapékací mísu vyloženou pečicím papírem potřeme zbylým olejem a střídavě do ní navrstvíme brambory, papriky a lilek, každou vrstvu osolíme, opepříme a nákyp opatrně stlačíme rukama, dáme do předem vyhřáté trouby na 150 °C pečeme asi 40 minut
5. Mezitím si připravíme omáčku; oloupané na drobno nakrájené cibule necháme zesklovatět na rozehřátém oleji (trochu osmažené cibulky si dáme stranou), přidáme oloupaný na plátky nakrájený stroužek česneku, polovinu lístků tymiánu, bobkový list, na plátky nakrájená rajčata a restujeme 5 minut, pak přilijeme víno, vývar, přidáme sůl, cukr a za občasného promíchání zvolna dusíme, dokud se rajčata úplně nerozvaří, potom omáčku propasírujeme přes hustý cedník, přidáme zbylé lístky tymiánu podle potřeby přisolíme a ochutíme pepřem
6. Hotový nákyp vyjmeme z trouby, necháme asi 15 minut zchladnout, rozdělíme na porce a podáváme s přihřátou rajčatovou omáčkou, do které vsypeme odloženou osmaženou cibuli.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy