REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lilkový nákyp

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený nákyp z opečených lilků, vařených brambor a pečených paprik, podávaný s rajčatovou omáčkou.


Ingredience:
600 glilku
600 gve slupce vařených brambor
6 lžicolivového oleje
2 ksčervené papriky
2 kszelené papriky
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
400 gzralých rajčat
200 mlvývaru
80 mlbílého vína
2 lžíceoleje
2 kscibule
1 ksstroužku česneku
1 ksvětvičky čerstvého tymiánu
1 ksbobkový list
špetka cukru
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Omyté papriky osušíme, zbavíme semínek i stopek a rozkrojíme na čtvrtiny, pokapeme trochou olivového oleje, rozložíme na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 10 minut
2. Omytý lilek nakrájíme na 1 cm široká kolečka, potřeme je částí oleje a zprudka opečeme v teflonové pánvi, pak rozložíme na plech a osolíme
3. Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme podélně na plátky
4. Zapékací mísu vyloženou pečicím papírem potřeme zbylým olejem a střídavě do ní navrstvíme brambory, papriky a lilek, každou vrstvu osolíme, opepříme a nákyp opatrně stlačíme rukama, dáme do předem vyhřáté trouby na 150 °C pečeme asi 40 minut
5. Mezitím si připravíme omáčku; oloupané na drobno nakrájené cibule necháme zesklovatět na rozehřátém oleji (trochu osmažené cibulky si dáme stranou), přidáme oloupaný na plátky nakrájený stroužek česneku, polovinu lístků tymiánu, bobkový list, na plátky nakrájená rajčata a restujeme 5 minut, pak přilijeme víno, vývar, přidáme sůl, cukr a za občasného promíchání zvolna dusíme, dokud se rajčata úplně nerozvaří, potom omáčku propasírujeme přes hustý cedník, přidáme zbylé lístky tymiánu podle potřeby přisolíme a ochutíme pepřem
6. Hotový nákyp vyjmeme z trouby, necháme asi 15 minut zchladnout, rozdělíme na porce a podáváme s přihřátou rajčatovou omáčkou, do které vsypeme odloženou osmaženou cibuli.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy