REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Líčka pečená na dezertním víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kousky jemného masa z hovězích líček osmahnuté na sádle a pak pečené s vývarem a kořením, zeleninou i dezertním vínem.


Ingredience:
800 ghovězích líček
300 gnastrouhané kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer)
300 mlhovězího vývaru
250 mldezertního vína Kagor
150 mlčerveného vína (zde Cabernet)
4 ksvelké cibule nakrájené nahrubo
4 kskuliček nového koření
4 kskuliček celého pepře
4 kskuliček jalovce
2 ksbobkového listu
4 lžícesádla
3 lžíceoleje
2 lžícehnědého cukru
1 lžícemásla
1 lžičkarozmarýnu
1 lžičkatymiánu
pepř
sůl

Postup:

1. Maso odblaníme a nakrájíme ne větší kousky (asi 5 x 5 cm)
2. Na noc naložíme do oleje spolu s bobkovým listem, jalovcem, novým kořením a celým pepřem
3. Druhý den koření odložíme stranou a maso zprudka opečeme na sádle, aby se zatáhlo a vložíme do pekáče spolu se vším kořením
4. Cibuli spolu s kořenovou zeleninou opečeme mírně dozlatova
5. Nakonec přidáme hnědý cukr, a chvilku počkáme až lehce zkaramelizuje
6. Maso v pekáči zasypeme cibulí, přidáme rozmarýn,tymián, pepř a sůl
7. Zalijeme vínem a čtvrtinou vývaru
8. Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby
9. Pečeme za občasného podlévání a míchání do změkntí masa – až tři hodiny
10. Maso pak vyjmeme i s celým kořením a vše, co nám zbylo v pekáči, propasírujeme sítem
11. Vzniklou budoucí omáčku krátce povaříme, v případě potřeby lehce rozředíme vývarem a dochutíme
12. Pak do ní vložme maso, prohřejeme a vypneme
13. Nakonec přidáme máslo a podáváme s bramborovou kaší, brambory, bramborovým knedlíkem atd.

Doporučení:

Kagor = sladké kořeněné víno dnes vyráběné z odrůdy Cabernet v Moldávii, původem z Francie. Můžeme nahradit portským.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy