REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Levandulové kuřecí kousky a šťouchaná dýně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V bilinkové marinádě marinované porce kuřete upečené v troubě dozlatova obložené kolečky citrónu, servírované se šťouchanýnou dýní. Recept od Karolíny Kamberské.


Ingredience:
1 kskuřeteš nebo 8 kousků kuřete
2 ksstroužky česneku
3 lžícecitronové šťávy
1 lžícemedu
1 lžícesušené levandule
1 lžícerozmarýnu
1 lžícetymiánu
cca 150 mlrůžového vína
50 mlolivového oleje
několik plátků citronu
čerstvě mletý pepř
sůl
Na šťouchanou dýni:
1 kgmáslové dýně
1 ksstroužek česneku
1 kscibule
4 snítkytymiánu
4 lžícestrouhaného parmazánu
2 lžícemásla
2 lžíceolivového oleje
1/2 hrnkuvody
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup:
  1. Kuře naporcujte na 8 porcí a kusy masa dejte do mísy
  2. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky (pokud máte všechny bylinky čerstvé, použijte jich jednou tolik a velmi jemně je nasekejte)
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky
  4. V míse umíchejte směs z oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech připravených bylinek, vložte maso a promíchejte ho se směsí tak, aby byly všechny kousky kuřete obalený, pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat
  5. Druhý den si rozpalte troubu na 160 °C
  6. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru, mezi ně rozložte plátky citronu a přelijte ho zbylou marinádou, pekáček zakryjte alobalem a vložte do trouby
  7. Neotvírejte a pečte 90 minut doměkka, pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou a je-li třeba, podlijte ho dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut „na barvu“
  8. Podávejte se šťouchanou dýní s bylinkami.

Příprava šťouchané dýně:

  1. Dýni rozkrojte, zbavte semen, okrájejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky
  2. Cibuli a česnek oloupejte, obojí nakrájejte najemno a zpěňte v kastrolu na rozehřátém oleji, přisypte nakrájenou dýni, orestujte ji, osolte, opepřete, přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte
  3. Jakmile začne dýně svrchu měknout, je hezky opečená a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak půl hrnkem vody, přiklopte a duste doměkka
  4. Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla-li nějaká. Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem
  5. Podávejte ozdobené lístky tymiánu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy