V bilinkové marinádě marinované porce kuřete upečené v troubě dozlatova obložené kolečky citrónu, servírované se šťouchanýnou dýní. Recept od Karolíny Kamberské.
Ingredience:
1 ks | kuřeteš nebo 8 kousků kuřete |
2 ks | stroužky česneku |
3 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | medu |
1 lžíce | sušené levandule |
1 lžíce | rozmarýnu |
1 lžíce | tymiánu |
cca 150 ml | růžového vína |
50 ml | olivového oleje |
několik plátků citronu | |
čerstvě mletý pepř | |
sůl | |
Na šťouchanou dýni: | |
1 kg | máslové dýně |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | cibule |
4 snítky | tymiánu |
4 lžíce | strouhaného parmazánu |
2 lžíce | másla |
2 lžíce | olivového oleje |
1/2 hrnku | vody |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Kuře naporcujte na 8 porcí a kusy masa dejte do mísy
- V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky (pokud máte všechny bylinky čerstvé, použijte jich jednou tolik a velmi jemně je nasekejte)
- Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky
- V míse umíchejte směs z oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech připravených bylinek, vložte maso a promíchejte ho se směsí tak, aby byly všechny kousky kuřete obalený, pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat
- Druhý den si rozpalte troubu na 160 °C
- Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru, mezi ně rozložte plátky citronu a přelijte ho zbylou marinádou, pekáček zakryjte alobalem a vložte do trouby
- Neotvírejte a pečte 90 minut doměkka, pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou a je-li třeba, podlijte ho dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut „na barvu“
- Podávejte se šťouchanou dýní s bylinkami.
Příprava šťouchané dýně:
- Dýni rozkrojte, zbavte semen, okrájejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky
- Cibuli a česnek oloupejte, obojí nakrájejte najemno a zpěňte v kastrolu na rozehřátém oleji, přisypte nakrájenou dýni, orestujte ji, osolte, opepřete, přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte
- Jakmile začne dýně svrchu měknout, je hezky opečená a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak půl hrnkem vody, přiklopte a duste doměkka
- Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla-li nějaká. Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem
- Podávejte ozdobené lístky tymiánu.