REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Levandulové kuřecí kousky a šťouchaná dýně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V bilinkové marinádě marinované porce kuřete upečené v troubě dozlatova obložené kolečky citrónu, servírované se šťouchanýnou dýní. Recept od Karolíny Kamberské.


Ingredience:
1 kskuřeteš nebo 8 kousků kuřete
2 ksstroužky česneku
3 lžícecitronové šťávy
1 lžícemedu
1 lžícesušené levandule
1 lžícerozmarýnu
1 lžícetymiánu
cca 150 mlrůžového vína
50 mlolivového oleje
několik plátků citronu
čerstvě mletý pepř
sůl
Na šťouchanou dýni:
1 kgmáslové dýně
1 ksstroužek česneku
1 kscibule
4 snítkytymiánu
4 lžícestrouhaného parmazánu
2 lžícemásla
2 lžíceolivového oleje
1/2 hrnkuvody
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup:
  1. Kuře naporcujte na 8 porcí a kusy masa dejte do mísy
  2. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky (pokud máte všechny bylinky čerstvé, použijte jich jednou tolik a velmi jemně je nasekejte)
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky
  4. V míse umíchejte směs z oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech připravených bylinek, vložte maso a promíchejte ho se směsí tak, aby byly všechny kousky kuřete obalený, pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat
  5. Druhý den si rozpalte troubu na 160 °C
  6. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru, mezi ně rozložte plátky citronu a přelijte ho zbylou marinádou, pekáček zakryjte alobalem a vložte do trouby
  7. Neotvírejte a pečte 90 minut doměkka, pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou a je-li třeba, podlijte ho dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut „na barvu“
  8. Podávejte se šťouchanou dýní s bylinkami.

Příprava šťouchané dýně:

  1. Dýni rozkrojte, zbavte semen, okrájejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky
  2. Cibuli a česnek oloupejte, obojí nakrájejte najemno a zpěňte v kastrolu na rozehřátém oleji, přisypte nakrájenou dýni, orestujte ji, osolte, opepřete, přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte
  3. Jakmile začne dýně svrchu měknout, je hezky opečená a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak půl hrnkem vody, přiklopte a duste doměkka
  4. Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla-li nějaká. Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem
  5. Podávejte ozdobené lístky tymiánu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy