REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Levandulové kuřecí kousky a šťouchaná dýně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V bylinkové marinádě marinované porce kuřete upečené v troubě dozlatova obložené kolečky citrónu, servírované se šťouchanou dýní. Recept od Karolíny Kamberské.


Ingredience:
1 kskuřeteš nebo 8 kousků kuřete
2 ksstroužky česneku
3 lžícecitronové šťávy
1 lžícemedu
1 lžícesušené levandule
1 lžícerozmarýnu
1 lžícetymiánu
cca 150 mlrůžového vína
50 mlolivového oleje
několik plátků citronu
čerstvě mletý pepř
sůl
Na šťouchanou dýni:
1 kgmáslové dýně
1 ksstroužek česneku
1 kscibule
4 snítkytymiánu
4 lžícestrouhaného parmazánu
2 lžícemásla
2 lžíceolivového oleje
1/2 hrnkuvody
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup:
  1. Kuře naporcujte na 8 porcí a kusy masa dejte do mísy
  2. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky (pokud máte všechny bylinky čerstvé, použijte jich jednou tolik a velmi jemně je nasekejte)
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky
  4. V míse umíchejte směs z oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech připravených bylinek, vložte maso a promíchejte ho se směsí tak, aby byly všechny kousky kuřete obalený, pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat
  5. Druhý den si rozpalte troubu na 160 °C
  6. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru, mezi ně rozložte plátky citronu a přelijte ho zbylou marinádou, pekáček zakryjte alobalem a vložte do trouby
  7. Neotvírejte a pečte 90 minut doměkka, pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou a je-li třeba, podlijte ho dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut „na barvu“
  8. Podávejte se šťouchanou dýní s bylinkami.

Příprava šťouchané dýně:

  1. Dýni rozkrojte, zbavte semen, okrájejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky
  2. Cibuli a česnek oloupejte, obojí nakrájejte najemno a zpěňte v kastrolu na rozehřátém oleji, přisypte nakrájenou dýni, orestujte ji, osolte, opepřete, přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte
  3. Jakmile začne dýně svrchu měknout, je hezky opečená a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak půl hrnkem vody, přiklopte a duste doměkka
  4. Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla-li nějaká. Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem
  5. Podávejte ozdobené lístky tymiánu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy