REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní obědový salát s uzenou makrelou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednoduchý obědový salát připravený z listů salátu, vajec uvařených na tvrdo, kousků makrely a domácího dresinku připraveného z olivového oleje, dijonské hořčice, vinného octa, cukru, pepře a soli.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 graných brambor
8 ksvajec
4 ksfilety uzené makrely
4 kssalátu little gern
2 lžíceolivového oleje
1 lžičkabílého vinného octa
1 lžičkadijonské hořčice
1/2 lžičkycukru
1 hrsthladkolisté petrželky
mírně oslená voda na uvaření brambor
olej na opečení brambor
pepř
sůl

Postup:
  1. Očištěné, oprané brambory uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, bude stačit 20 minut, pak je necháme důkladně okapat, půlky orestujeme, ve větším množství dobře rozpáleného oleje, dozlatova
  2. Vejce uvaříme tzv. na tvrdo, tedy vaříme je 8 až 9 minut, pak je zprudka schladíme ve studené vodě, oloupeme je
  3. Hlávky salátu rozebereme na jednotlivé listy, ty opláchneme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat
  4. Připravíme si dresink; smícháme spolu hořčici s ocetem, olivovým olejem a cukrem, dochutíme solí a pepřem
  5. Listy salátu rozdělíme do misek nebo talířů, na ně rozdělíme makrelu natrhanou na kousky, zbavenou kůže a kostí, přidáme opečené brambory a rozpůlená vejce uvařená na tvrdo
  6. Jednotlivé porce ještě přelijeme připraveným dresinkem a ozdobíme nasekanou petrželkou.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy